D. PAŠIĆ
NAGRAĐENI APLAUZIMA: Nastup mladih folkloraša

Konačno su, posle duge pauze zbog korone, članovi Kulturno-umetničkog društva Bosiljak iz Velsa počeli probe folklora, a odmah su imali i javni nastup posle godinu i nešto dana pauze. Pod budnim okom koreografa Zorana Jankovića devojčice i dečaci u predivnim narodnim nošnjama nastupili su na šestom po redu festivalu nacija, koji je ovog puta nosio naziv “Ne jedni pored drugih, nego jedni sa drugima” koji je održan u Marhtrenku, gradu sa 12.500 stanovnika, na pola puta izmeđuLinca i Velsa.

Naše udruženje se predstavilo zajedno sa kulturno-umetničkim društvima domaćina, ali i predstavnicima drugih nacija, njih ukupno 17, poput Bugara, Poljaka, Rumuna, Iračana. Mladi članovi folklorne sekcije Bosiljka izveli su dve koregrafije na bini u centru grada. Osmesi na licima i besprekorna igra naše dece izmamili su snažene aplauze gledalaca koji su, s obzirom na to da je bilo lepo vreme, došli u prilično velikom broju.

SRPSKA ZASTAVA U PRVOM PLANU: Štand KUD Bosiljak

Koregraf Zoran Janković kaže da su deca bila oduševljena posle nastupa.

– Evo, napokon smo posle duge pauze imali nastup. To je bio veliki izazov, jer je u međuvremenu, uprkos koroni, što nam je posebno drago, u naš ansambl došao veći broj novih mališana. Nedavno smo počeli da radimo tako da nam treba malo vremena da sve dođe na svoje mesto, ali u svakom slučaju mislim da smo bili na nivou – zadovoljan je Janković.

Goste na štandu dočekivali u nošnji

Svi u našem klubu nose odlične utiske sa ove manifestacije gde je osim igre i pesme svaka nacija imala priliku da pokaže deo svoje tradicije u pripremi jela. Tako su vredni članovi Bosiljka na prelepo ukrašenom štandu, gde se vijorila srpska zastava, ponudili i neke od specijaliteta naše kuhinje. Uz praseće i jagnjeće pečenje posetiocima se dopao i gulaš koji su pripremili. Vredne ruke članica su se pobrinule za kolače.

NOVI ČLANOVI SE BRZO UKLOPILI: Folklorne sekcije KUD Bosiljak

– Potrudili smo se da što bolje iskoristimo ovu priliku da se predstavimo klubu, a ujedno da predstavimo deo srpske tradicije. Zahvalni smo domaćinu na pozivu i prilici da se družimo i ove godine. U ime našeg udruženja želim da zahvalim svima koji su učestvovali u pripremi i nastupu na festivalu – ističe Predrag Ljiljak, predsednik KUD Bosiljak.

OSTAJE PREDSEDNIK: Predrag Ljiljak (prvi zdesna)

Ljiljku novi mandat

Posle uspešnog nastupa u Marhtrenku u udruženju iz Velsa je održana redovna skupština. Za predsednika je ponovo izabran dosadašnji čelnik Predrag Ljiljak, a za potpredsednika Brane Koturović. Blagajnik je Duško Radić, a njegov zamenik Dragan Iličić. Mesto sekretara će obavljati Predrag Zorić, zamenjivaće ga Nataša Ljiljak. Referenti za kulturu su Dragan Milanović i Tomislav Gajić, dok će o sportu brinuti Dejan Novaković. Upravni odbor čine Darko Ilić, Darko Andrić, Radiša Pavlović i Radmila Ilić.

Majica na poklon

Uprava Bosiljka poziva sve one koji nisu članovi kluba da im se pridruže u radu i druženjima. U folklorni ansambl su dobro došli i početnici. Svakog igrača čeka majica na poklon.

Zainteresovani mogu da se prijave i preko Fejsbuk stranice udruženja.