Bosna bez viza od jula?

0

Kako je saopšteno nakon sastanka, istaknut je napredak koji je napravljen od poslednjeg susreta parlamentarnih delegacija. Članica delegacije i izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon ocenila je da, i pored činjenice da prema Lisabonskom sporazumu odluku o liberalizaciji viznog režima potvrđuje 27 zemalja, BiH bi trebalo da dobije bezvizni režim na leto.
 

"To bi trebalo da se dogodi najkasnije do jula, odnosno do dana sećanja na žrtve u Srebrenici", rekla je Fajonova.
 

Politizacija

Dobro obavešten izvor "Vesti" kaže da su i sami parlamentarci iz BiH bili iznenađeni pozitivnom ocenom koju su njihove evropske kolege iznele na sastanku u Sarajevu. Naš sagovornik ističe da je verovatnoća da će vize biti ukinute sredinom jula velika i da samo neka nova velika politička kriza može da ugrozi tu proceduru.
"Ipak, među srpskim članovima delegacije provejavalo je neodobravanje zbog toga što evropski parlamentarci vežu datum ukidanja viza sa danom obeležavanja stradanja u Srebrenici što može da upućuje na jednostranu politizaciju cele priče – kaže naš sagovornik."

Podsećamo, komemoracija u Srebrenici svake godine održava se 11. jula.
Ovim je još jednom potvrđena najava Fajonove, koja je pre desetak dana za sarajevske medije kazala da je realno da BiH u julu bude stavljena na belu šengen-listu.
 

"Treba očekivati da BiH dobije pozitivnu ocenu i preporuku Evropske komisije za stavljanje na listu za beli šengen već početkom aprila. To bi omogućilo da Evropski parlament i Savet ministara država članica EU finalizuju sve neophodne procedure za ukidanje viza u julu ove godine", poručila je Fajonova.
 

S druge strane, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je da, prema njegovim informacijama, Evropska unija neće postavljati nove uslove pred BiH.

 

I on je nedavno izrazio uverenje da će građani BiH od jula moći da putuju po Evropi bez viza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here