Bosna ne da dokumenta Karadžiću

0

Goran Petronijević
 

Sudsko veće je u više navrata do sada izdavalo naloge državama od kojih je Karadžić tražio saradnju da mu dostave tražena dokumenta, a do sada su ostali sporni još samo zahtevi upućeni BiH, Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Iranu.
 

Pravni savetnik Karadžića, Goran Petronijević kaže da će se ovom spisku danas pridružiti i zahtev vlastima u Pakistanu zato što su u međuvremenu došli do nekih novih saznanja.
 

Ugrožen kredibilitet suda

Petronijević ističe da je veoma bitno da države koje još nisu dostavile tražena dokumenta to urade, najviše, kako bi se očuvao kredibilitet Haškog tribunala.
"Krajnje je apsurdno da zemlje, osnivači Saveta bezbednosti, odbijaju da sarađuju sa Tribunalom koji su oni i osnovali. Ovde je, dakle, na probi ugled ovog suda, a ne to da li će ili ne neko dostaviti Karadžiću materijale za odbranu", naglašava Petronijević.

"Otkrili smo da je upravo ova zemlja izvozila u Bosnu sofisticiranu opremu za uništavanje tenkova, pa će Karadžić zahtevati da i Pakistan pošalje svoja saznanja o tome", kaže Petronijević.
 

Sve spomenute zemlje će predstavljati njihovi ambasadori u Holandiji, ali je još nejasno da li će se pojaviti i predstavnik Bosne jer su predstavnici ove zemlje u petak obavestili Tribunal da nisu odredili predstavnika iz – tehničkih razloga.
 

Karadžić je ranije izjavio da mu je za valjanu pripremu odbrane najbitnije da dobije poverljiva dokumenta iz Francuske i Bosne.
 

"Francuska mi je dostavila samo jedno poverljivo pismo, ali njeni predstavnici su imali ključnu ulogu tokom rata u Bosni. Istovremeno, veoma mi je bitno da od zvaničnika BiH dobijem poverljive materijale iz brojnih istraga koje su sprovodili o zločinima muslimanskih jedinica, ali i kriminalaca koji su učestvovali na strani Armije BiH", naglasio je Karadžić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here