Bosna posle izbora (4): Balkanska oaza vehabija

Hapšenje Imamovića u Gornjoj Maoči
 

Teroristi na slobodi

Dosada je u BiH doneseno nekoliko presuda za terorizam. Neki od osumnjičenih dobili su izuzetno male kazne pa su nakon izlaska iz zatvora nastavili po starom. Tako je za Rijada Rustempašića koji je osuđen zbog planiranja terorističkih napada, utvrđeno da je završio u Siriji. Pre samo četiri dana Sud BiH je ukinuo presudu od 45 godina zatvora za Harisa Čauševića koji je pre tri godine digao u vazduh policijsku stanicu u Bugojnu, ubio jednog, a ranio šestoro policajaca.

Otuda nikakvo čudo nije kada se na najvažnijim svetskim adresama pomene mogućnost da se u BiH ponovo zarati. Upravo to je nedavno u britanskom parlamentu izjavio bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun. Razni belosvetski likovi, svako iz svojih razloga, o tome pričaju, i za to imaju pokriće, u stalnom jačanju međuetničke netrpeljivosti, tenzijama koje izazivaju političari i islamskom ekstremizmu.

A otkako su oči celog sveta uprte u Siriju, taj problem je ponovo u prvom planu u BiH. Sa više od 20 poginulih državljana na ratištima u Siriji i Iraku, i sa više od 300 onih koji se tamo bore, BiH je, prema statistici koju je objavila američka Centralna obaveštajna agencija, na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke organizacije Islamska država u odnosu na ukupan broj stanovnika. Tačnije, 92 ratnika na milion stanovnika.

 

Ilegalno groblje

Uprkos zabrani inspekcije od 2011. godine, vehabije u Gornjoj Maoči svoje preminule sahranjuju na improvizovanom groblju. Policija Brčko distrikta obavestila je 2012. godine Tužilaštvo BiH o nelegalnim pogrebima. Tužilaštvo nije otvorilo istragu u ovom slučaju, navodeći da to treba da učine tužilaštva sa nižih nivoa. Ovo područje nalazi se u pograničnom pojasu između Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, a groblje pripada Brčkom.

Jedan od onih koji vodi svoj džihad daleko od zemlje u kojoj je rođen je i pomenuti Nusret Imamović, koji je postao poznat regionalnoj javnosti otkad su jake policijske snage 2010. godine upale u vehabijsko uporište u Gornjoj Maoči kod Brčkog. Imamović je tada označen kao vođa ove države u državi, u kojoj se ne priznaju zakoni BiH, gde deca uče po jordanskom nastavnom planu i programu i gde su na snazi šerijatska pravila.

Povlačenje islamista u Gornju Maoču počelo je nakon 11. septembra 2001. godine. Od tada se o zajednici malo zna. Imamović se predstavljao kao pripadnik samostalne autonomne oblasti Gornja Maoča, te održavao predavanja širom vehabijske zajednice u BiH.

I tada se mislilo da je država smogla snage da krene u obračun sa ekstremistima, ali sve se završilo na spektaklu, hapšenju i hitnom puštanju svih uhapšenih, među kojima je bio i Imamović. Na kraju je završio u Siriji.

 

Majka i sinovi

Fatima Mahmutović iz Srebrenika u BiH poginula je krajem septembra u sirijskom gradu Raki, u vazdušnom napadu koje su izvele sirijske vojne snage, objavila je Slobodna Bosna. Fatima je otišla u Siriju u jesen 2013. godine zajedno s mlađim sinom, dok se njen stariji sin Mirzet Mahmutović na strani Islamske države bori više od godinu i po dana. Slobodna Bosna piše da je u vazdušnim napadima ranjena i Dora Bilić iz Zagreba, koja je prihvatila islam pre dve godine, posle čega se doselila u selo Gornja Maoča, gde je ubrzo pronašla i muža.

 

– Ovde imamo hiljade vehabija koje mogu da postanu novi Nusret Imamović. To su ljudi koji su zaslepljeni radikalnim islamizmom i spremni su na sve. A pogledajte kako se time bave naše službe! Pa tog Imamovića su Amerikanci stavili na listu 10 najtraženijih terorista, a on se donedavno slobodno šetao Bosnom, držao predavanje po domovima kultura, šepurio se, i širio nakaradno islamsko učenje. Eto, šta je dosada radila naša država da ih zaustavi. Ništa – rekao nam je Dževad Galijašević, ekspert za terorizam, koji je početkom prošle decenije, kao načelnik opštine Maglaj, pokušao da se obračuna sa ekstremistima u svojoj opštini, ali za to nije dobio podršku onih sa viših pozicija.

Novo vehabijsko uporište u BiH stvoreno je prošle godine u selu Dubnica, nedaleko od Kalesije. Sve je izbilo u javnost kad je da je jedan od stanovnika Dubnice pokušao da obreže svoju suprugu. Nesrećna Amela B. sa teškim telesnim povredama iz bolnice u Travniku prevezena je u Klinički centar u Sarajevu, a povrede joj je skalpelom naneo Enes Mešić, član vehabijske zajednice.

Amela B. je Mešića upoznala preko interneta, doselila se kod njega u Dubnicu, ali on joj je ubrzo zabranio komunikaciju sa rodbinom, a onda naterao da obuče burku i ne izlazi napolje. Obrezivanje žena postoji još u Africi i ponegde na Bliskom istoku, u velikim muslimanskim zemljama kao što su Iran, Turska, Indonezija ili Egipat ne postoji.

 

Bosna posle izbora:

1. Kolo sirotinje i politike

2. Jači ste kad ste gladni

3. A od Vlade – sića

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime