Ministarstvo odbrane BiH
Vojska BiH

Bosna je u pat poziciji iz koje nema izlaza, a Predsedništvo BiH je svedeno na individualno delovanje njenih članova. Ovo je zaključak političkog vrha Republike Srpske posle nekoliko spornih odluka koje su dovele do novih političkih sukoba na relaciji dva entiteta.

Najpre je, krajem septembra, predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, prema tvrdnji srpskog člana, bio u “privatnoj poseti” sednici Generalne skupštine UN, a ubrzo je otkazana vojna vežba “Manjača 21”.

Vežba je planirana da traje od 9. do 16. oktobra i bila bi prva zajednička vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Otkazana je samo nekoliko dana pre planiranog početka zbog čega je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija doneo odluku o smeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

– Predsedavajući Saveta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Saveta ministara sa radom Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Saveta ministara, odluku o smeni ministra odbrane BiH doneo je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje poverenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju – navedeno je u saopštenju predsedavajućeg Saveta ministara.

Tegeltija je odluku o smeni ministra Podžića uputio Parlamentarnoj skupštini BiH, u čijem radu – zbog nametanja zakona zabrane o negiranju genocida, više ne učestvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Za Dževada Galijaševića, stručnjaka iz oblasti bezbednosti upravo ovaj zakon je otvorio Pandorinu kutiju brojnih problema u funkcionisanju BiH, ali i saradnje između dva entiteta: Republike Srpske i Federacije.

– Sve izjave ili potezi Republike Srpske su zapravo potezi nekoga ko je napadnut i ko se brani. U situaciji kada su institucije Bosne i Hercegovine prestale da funkcionišu, Republika Srpska se vratila ustavnom okviru i Dejtonskom sporazumu u izvornom obliku, i nastavila organizovano da sprovodi vlastitu političku, socijalnu i ekonomsku politiku. Najtragičnije je što svi poznati politički lideri i javne ličnosti u Sarajevu potpuno mirno posmatraju raspad sistema. Retki su oni koji ukazuju da institucije ne funkcionišu, a većina čeka da ovo pitanje reše “stranci sa Zapada” baš kao što su to i do sada rešavali, pravnim i političkim nasiljem, intervencionizmom i nametanjem sankcija Republici Srpskoj – ističe Galijašević.

Alijin general i pakistanski đak

Komentarišući otkazivanje prve zajedničke vojne vežbe između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, Galijašević ističe da je reč o odluci kojom su faktički obesmišljeni svi dogovori i kompromisi unutar BiH.

– Amerikanci su sa Nacionalnom gardom pre nepunih mesec dana paradirali sa Oružanim snagama BiH na Manjači, a pre nekoliko dana je završena i velika vojna vežba u organizaciji EUFOR-a, u kojoj su učestvovale vojske iz Makedonije, Hrvatske, Italije, Turske i jedinice Kfora sa Kosova. Samo par dana kasnije, Alijin general, Sifet Podžić otkazuje vojnu vežbu sa Vojskom Srbije pozivajući se na epidemiološku situaciju. Podžić je inače kadar stranke DF – Željka Komšića. Ali je Podžić i pakistanski kadar jer je još dalekih 1994. i 1995. sa još 12 Alijinih oficira prošao specijalni vojno-obaveštajni kurs pakistanske vojske u gradu Kveta, obaveštajnom centru pakistanske tajne službe ISI – kaže Galijašević.

Američka trojka na terenu

Galijašević ističe da nakon što je Incko “suspendovao Parlamentarnu skupštinu BiH”, a “grupa ambasadora zapadnih zemalja”, mimo Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, za novog Visokog predstavnika postavila Kristijana Šmita, u Bosnu su “poslati i Amerikanci”.

– Amerikanci šalju na teren trojicu specijalnih izaslanika, obaveštajaca i diplomata: Erika Larsona koji će navodno organizovati borbu protiv terorizma, Metjua Palmera, specijalnog izaslanika Stejt departmenta za usaglašenu izmenu Izbornog zakona i na kraju, specijalnog izaslanika za reforme, a zapravo budućeg ambasadora Gabrijela Eskobara – ističe Galijašević.