EPA/Andrej Čukić
Željko Komšić

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH je na zasedanju održanom danas u Mostaru usvojio rezoluciju kojom se poziva na izmene Izbornog zakona.

Rezolucija je usvojena kako bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka, i ubrzao put zemlje prema EU i NATO-u, ali je upozoreno da bi nastavak preglasavanja Hrvata vodio dezintegraciji države.

“Usklađivanje izbornog zakonodavstava sa načelom da jedan konstitutivni narod ne može birati predstavnike drugom konstitutivnom narodu, moglo bi biti snažan podstrek jačanju međusobnog poverenja i saradnje na izgradnji stabilne, funkcionalne i prosperitetne države”, stoji u usvojenoj rezoluciji na saboru HNS-a, na kojem je učestvovalo više od 450 izabranih zvaničnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Sabor HNS-a BiH održava se u jeku razgovora vodećih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka, čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, koji su nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu ocenili da je došlo do približavanja stavova u dve stranake.

Hrvatski politički predstavnici očekuju da se izbornom reformom prestane s preglasavanjem Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka, dok pak bošnjački zvaničnici smatraju kako ovaj narod treba imati veći udeo u vlasti.

Uz to, presudama Međunarodnog suda za ljudska prava od BiH se traži da se na najviše funkcije u državi omogući izbor pripadnika manjina, što sada nije moguće.

“Ponovno nametanje Komšića bi vodilo dezintegraciji države”

U rezoluciji HNS-a BiH upozoreno je kako bi nastavak prakse preglasavanja Hrvata s ponovnim nametanjem Željka Komšića bošnjačkim glasovima na mesto hrvatskog člana BiH Predsedništva, izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda za posledicu imalo destabilizaciju i vodilo dezintegraciji države.

Članstvo u EU i NATO-u ocenjeno je kaonajvažniji spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine.

Trajna rešenja

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je kako očekuje postizanje dogovora o izmenama Izbornog zakona, pa je nazvao Bošnjake braćom.

– Želimo s braćom Bošnjacima tražiti trajna rešenja s jasnom porukom da budemo svoji na svome bez diskriminacije. Ja sam siguran da možemo naći rešenja u izbornom zakonodavstvu s dve izborne jedinice u Federaciji BiH oko Predsedništva i Doma naroda kroz legitimno predstavljanje uz uvažavanje svih presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strasbourgu – rekao je predsednik HNS-a BiH.

Odbacio je mogućnost da se u nastavku razgovora o izbornim i ustavnim reformama vodi rasprava o slabljenju pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Imate punu potporu Republike Hrvatske”

Hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić rekao je da Republika Hrvatska snažno podržava napore bosanskih Hrvata u postizanju njihove ravnopravnosti.

– Hrvati vode političku bitku za ostvarenje jednakopravnosti i u tome imate punu potporu Republike Hrvatske. Treba prekinuti preglasavanje i majorizaciju i osigurati legitimno predstavljanje u svim institucijama. Europska budućnost BiH je jedino moguća uz jednakopravnost tri naroda – rekao je Sabolić.

1 COMMENT

  1. Po meni smo svi mi narodi bivše sfrj krivi, da smo dozvolili da stigne do ovoga. Političari ne rade za narod njih ne slušam!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here