pixabay.com

„Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres SAD provuku rezoluciju protiv Republike Srpske zbog navodne diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava“, izjavio je šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kesić je za Sputnjik rekao da su Bošnjaci i ranije lobirali za razne rezolucije uperene protiv RS i Srba uopšte, ali je novost da je u poslednjih šest meseci bošnjački lobi dobio dodatnu energiju jer su angažovali jednu firmu da lobira u njihovo ime, a predvode je dvojica bivših američkih diplomata.

On je naveo da oni nastupaju vrlo agresivno i imaju tri cilja.

– Prvi cilj je osuditi Republiku Srpsku. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv Srpske ili prema pojedinim političarima u Srpskoj. Drugi cilj im je da uvedu sankcije liderima Hrvata, prvenstveno (predsedniku HDZ-a BiH) Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Vašingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rešavanje problema u BiH posredstvom specijalnog predstavnika za Balkan Metjua Palmera i Stejt departmenta – rekao je Kesić.

Prema njegovim rečima, u suštini, bošnjački lobisti se nadaju da bi, ako bi se Amerikanci više angažovali, oni ponovo jače štitili njihove interese u BiH, a to su veća centralizacija zemlje i lagano ukidanje preostalih nadležnosti entiteta.

Međutim, Kesić smatra da među bošnjačkim aktivistima i lobistima u Vašingtonu postoji frustracija, zato što se sve više vidi da je politika vodećih bošnjačkih stranaka u Sarajevu glavna kočnica za napredak BiH.

On, međutim, dodaje da ne veruje da imaju neku šansu za uspeh jer je bošnjačka zajednica u SAD u potpunosti protiv predsednika SAD Donalda Trampa.

I profesor Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, navodi da Bošnjaci BiH pripremaju akciju u američkom Kongresu za usvajanje rezolucije u kojoj bi se RS osudila zbog navodne diskriminacije Bošnjaka.

– Cilj je usvajanje rezolucije u američkom Kongresu kojom bi se osudila RS za navodnu diskriminaciju Bošnjaka, a matrica je ista poput nedavno usvojene rezolucije protiv Turske, vezane za genocid nad Jermenima – rekao je Ćeranić za „Večernje novosti“.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime