Bošnjaci neće da uče maternji jezik

0

Samo sedam đaka izabralo nastavu na bosanskom
 

U Bošnjačkom nacionalnom veću tvrde da učenicima bošnjačke nacionalnosti prilikom upisa nije nuđena mogućnost da nastavu pohađaju na svom maternjem jeziku i optužuju Ministarstvo prosvete da na sve moguće načine opstruiše bosanski jezik.

– To nije istina, đacima niko ništa nije uskratio, u upitnicima je bila rubrika u koju su učenici mogli da upišu na kom jeziku žele da slušaju nastavu. Iz BNV-a stižu optužbe, jer se nisu ostvarila njihova očekivanja, a i zbog toga što nismo dozvolili njihovim "emisarima" da ulaze u škole i vrše pritisak na đake i njihove roditelje – kaže Ljubomir Šuljagić, direktor prijepoljske gimnazije koja je upisala tri odeljenja prvaka.

Podsetimo, Esad Džudžević i BNV su prošle godine podneli krivične prijave protiv osam direktora osnovnih i srednjih škola u Prijepolju "zbog bojkota nastave na bosanskom jeziku". Posle ovogodišnjeg izjašnjavanja učenika ove prijave su, iako su neki direktori već dobili pozive iz suda, izgubile svaki smisao i definitivno "pale u vodu".

 

I direktor traži prevod
Pošto mnoge materijale mora da prevodi na bosanski jezik, direktor Šuljagić traži da se poštuje i njegovo pravo i da se sve što je na latinici i na bosanskom jeziku prevede na srpski i ćirilicu. U protivnom, kaže, neće ih čitati.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here