Bošnjačko veće: Bošnjaci diskriminisani u četiri škole

0

Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da je poverenica takvo mišljenje donela zbog onemogućavanja izjašnjavanja učenika bošnjačke nacionalnosti o jeziku na kojem žele da slušaju nastavu.

 

"Poverenica preporučuje ovim školama da sprovedu anketu među učenicima, kako bi se utvrdilo da li postoji dovoljno zainteresovane dece da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Ukoliko se dovoljno učenika opredeli za nastavu na bosanskom jeziku, ove obrazovne ustanove treba da preduzmu sve mere kako bi taj model nastave bio organizovan", piše u saopštenju.

 

Preporuke su upućene osnovnim školama "Mihajlo Baković", "Vladimir Perić Valter", "Milosav Stiković" i "Sveti Sava", kao i predškolskoj ustanovi "Miša Cvijović".

 

Poverenica je danas izdala saopštenje u kojem je pozdravila stupanje na snagu Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovala oktobra 2013. godine i ukazala da su njome uspostavljeni novi standardi u prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata rodno zasnovanog nasilja.

 

"Iskustvo pokazuje da sistem prevencije i zaštite od nasilja u porodici i nasilja prema ženama još uvek nije efikasan i delotvoran. O tome svedoče učestali akti nasilja nad ženama i broj ubijenih žena, koji istovremeno pokazuju koliko se malo uradilo svih ovih godina na uklanjanju uzroka nasilja nad ženama", navela je poverenica u saopštenju.

 

Ona je pozvala nadležne državne organe da bez odlaganja pristupe usklađivanju zakonskog i strateškog okvira kako bi se taj vid nasilja efikasno suzbijao, a ženama žrtvama nasilja obezbedila adekvatna zaštita, pomoć i podrška.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here