EPA-EFE/Fabio Frustaci
Papa Franja

Hrišćani koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara slave Božić. Papa Franja je na bdenju uoči Božića u Crkvi Svetog Petra u Vatikanu rekao da je Isus rođen u siromaštvu i da se treba podsetiti da je služenje drugima važnije od potrage za statusom u društvu.

Služba je održana pred samo 2.000 ljudi, mnogo manje vernika nego ranije zbog mera protiv koronavirusa. Tokom službe papa Franja je rekao da ljudi koji su indifirentni prema siromašnima vređaju Boga i pozvao sve da zanemare dekor i blještavost i da se sete najugroženijih.

– Služenje drugima je važnije od potrage za statusom u društvu i traćenja života u potrazi za uspehom. Isus želi da bude slavljen kroz siromašne. U ovoj noći ljubavi strahujemo samo od jednog – da ne uvredimo Božju ljubav, ne nanesemo mu bol svojom ravnodušnošću, prezirući siromašne. Isus nas vodi takve kakve jesmo, blizak nam je, traži naše poverenje i otvoreno srce – poručio je Papa.

U Vitlejemu, mestu Hristovog rođenja, u Crkvi Hristovog rođenja latinski patrijarh Jerusalima Pjerbatista Picabala služio je ponoćnu misu uz manji broj prisutnih vernika zbog kovid ograničenja i straha od omikron soja. Jedan broj vernika okupio se na trgu Manger, ispred crkve.

Badnje veče je proslavljeno i u Francuskoj. U crkvi Svetog Avgustina u Parizu vernici su se molili i pevali božićne pesme.

– Nadam se da ćemo u budućnosti moći vreme da provodimo za praznik sa porodicom. Već dve godine to nije moguće, što je predug period – kaže sveštenik Fransoa Dane.

I u Iraku su hrišćani prisustvovali misi uoči Božića pošto su u Bagdadu ublažene restriktivne mere. Vernici su morali da poštuju preventivne mere.

Božić slave danas rimokatolici i hrišćani koji vreme računaju po novom kalendaru.

1 COMMENT

  1. Zanimljivo je da je, samo tri dana pre Božića 1993, papa Jovan Pavle II, priznao da slavljenje Božića nema svoje korene u Bibliji. S obzirom na datum 25. decembar, papa je priznao: „Na taj se dan u paganskim starim vremenima slavilo rođenje ’Nepobedivog Sunca‘ da bi se poklapalo sa kratkodnevicom.“
    Otkud onda 25 decembar? Pa kad je ustanovljen, u 4. veku n.e. crkve su htele da pridobiju što više vernika. Tako je paganski praznik pretvoren u hrišćanski Božić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here