Božićni konvoj za srpske enklave

0

O. Đoković
Pravi pokoon za zimske dane: Podeljeno 50 šporeta
 

– Zima je, a ta zima na Kosovu zna da bude strašna. Ranije, a i ovaj put smo i sami osetili kandže ledene mećave. Zato smo razmišljali o pećima (furunama) na drvo i upravo ih isporučili u 50 domaćinstava. Naravno, decu nikad ne zaboravljamo, za njih praznični paketi.

Gračanica u kojoj se nalazi naša kancelarija i otac Srđan su nam bili osovinska tačka, a obišli smo mnoga sela, od vrata do vrata, od porodice do porodice – saopštava Arno Gujon, osnivač i lider ovog, zasigurno, na svetu jednog od najuzornijeg udruženja koje pomaže prijateljski narod.

A da bi se došlo do tih srpskih od mnogo čega odsečenih sela i njihovih žitelja, francuski humanitarci su se i ovaj put morali namučiti. Njihov tradicionalni božićno-novogodišnji konvoj koji kreće krajem svake godine, u pratnji osam volontera, bez ikakvog razloga i objašnjenja na kosovskoj carini čekao je osam dana.

-Nosili smo 12 tona pomoći namenjenih najugroženijim porodicama u istočnom i centralnom Kosovu. Te porodice jedva preživljavaju u nehumanim uslovima enklava, pa se ne može ni opisati njihova sreća prilikom primanja šporeta koji će im omogućiti da se prvi put čestito ogreju otkako su uvučeni u rat. Doneli smo im i radost za dečicu i mnogo ljudske topline koji oni i te kako cene – opisuje Arno.

Mora se naglasiti da je Solidarnost Kosovo, upravo, a otkako je 2004. godine osnovano njihovo humanitarno udruženje, odradilo 35. konvoj za Kosovo-Metohiju.

-Klimatski uslovi su kod nas teški, zime su ekstremno oštre, mećave su česte. Mnoge domaće životinje su uginule ili potpuno onemoćale od hladnoće. Ovi šporeti su nam melem na srce. Zamislite, u novu godinu ulazimo ugrejani! – u posebnom uzbuđenju govorio je Stanislav, koji se, pomalo duhovito, predstavio kao "šef" enklave Rabovce.

A svi ti kosovsko-metohijski žitelji, uzgred i nesrećnici, žive na tlu na kojem su tretirani kao građani drugog reda.

-Hrišćanski stanovnici Kosova-Metohije su izgubili sve. Zbog neimaštine i nesigurnosti porodice su psihološki destabilizivane. Svima nam je ostao jedino život. I, nada. Mi hoćemo da verujemo u bolju budućnost. Zahvaljujući vašem vernom angažmanu, nastavljamo da živimo zajedno, ujedinjeno i u nadi da će se naše, a i vaše želje, konkretizovati – francuskoj osmočlanoj grupi govorio je otac Srđan.

Arno mu je odgovorio:
-To je i razlog zbog kojih vam treba slati poruke prijateljstva, uručivati poklone, pomagati vas. Naše akcije su konkretne, precizne. Vi ste naši i mi smo vaši.

Atak na hrišćanstvo

– Ljudi nemaju posao, bez zdravstvene i socijalne zaštite, zabranjen je javni prevoz, kretanje, način života je limitiran. U 2014. godini Kosovo-Metohija je u geografskom atlasu Evrope jedino mesto gde se ne primenjuje tolerancija i gde se vrši atak protiv hrišćanstva – otkriva i saopštava Arno Gujon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here