Prosvjeta
Nestrpljivo čekaju knjige: Učenici u Gracu

Donacija u knjigama Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, namenjena Mreži Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji, stigla je u Beč, neposredno pred božićne praznike. Ova vest je izazvala veliku radost među brojnim đacima širom Austrije, koji jedva čekaju da dobiju nove udžbenike.

U dogovoru sa Srđanom Mijalkovićem, osnivačem i rukovodiocem Mreže, donaciju je obezbedio Arno Gujon, direktor Uprave. Uz veliku pomoć i podršku njegove saradnice Olge Milojević i celog tima knjige su uspešno i na vreme stigle u austrijsku prestonicu. Akciju transporta knjiga, osim Gujona pomogao je i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, koji je u Beču obezbedio prostor u kome će knjige sačekati skori dalji transport.

Lepa vest se brzo raširila u gotovo trideset škola širom Austrije, a veliki deo od više od 800 đaka jedva čeka da dobije nove udžbenike, koji će odmah posle praznika biti podeljeni onima kojima su najpotrebniji.

– Ne mogu vam reći koliko smo srećni i koliko nam ovo znači. Doduše, mi smo se ovih desetak godina od osnivanja uvek nekako snalazili sa knjigama, ali sa novim školama i velikim brojem novih đaka to je postalo teško. A tu su nas na najbolji način spasili naši prijatelji iz Uprave, na čelu sa Arnoom Gujonom. Moja zahvalnost za svu tu podršku i pomoć je ogromna, kao i celokupnog tima Prosvjetinih škola i svih naših malih đaka. Božićni pokloni su stigli na vreme – rekao je Mijalković.

On podseća da će se 2023. navršiti 10 godina od osnivanja prve Prosvjetine škole, pa će biti razloga za nove proslave, nove knjige, ali i nove škole.

Mališani u Salcburgu
Uskoro raspodela: Donacija je trenutno u Beču
Odlična saradnja: Srđan Mijalković i Arno Gujon

Jubilarni koncert

U Prosvjeti sada užurbano spremaju svoj jubilarni, deseti Srpski novogodišnji koncert u Beču, koji će biti održan 14. januara, a odmah posle toga će proslediti knjige svim školama.