K. Marković
Badnjaci su se nosili kućama za sreću i radost

Veliki broj vrednih parohijana najveće melburnške parohije, Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, pomagao je u utorak prepodne u pripremanju badnjaka, koji se delio u večernjim satima. Zajedno sa sveštenicima Aleksandrom Savićem i Dejanom Miloševićem, vernici su prisustvovali večernjoj službi u prepunom hramu, a zatim su članovi crkvenog odbora delili badnjake svojim parohijanima u crkvenoj sali.

Tradicionalno, u svim hramovima srpske crkve u Viktoriji okupio se veliki broj vernika, posebno porodica sa decom, kako bi osetili radost božićnih običaja koji se neguju i u Australiji. Nakon službi i osvećenja Badnjaka, čitana je Božićna poslanica episkopa Australijsko-novozelandskog Siluana i deljeni badnjaci.

– Poslanica našeg episkopa Siluana podseća nas, okrepljuje, ohrabruje, omudruje i podučava kako mi pravoslavni hrišćani treba da živimo i kako treba da se upravimo, kojim putem treba da idemo i da i za ovaj Božić svetlost Hristova obasja naša srca, naše domove i duše – poručio je, između ostalog, paroh Aleksandar Savić vernicima u Kizborou.

Sveštenici Aleksandar Savić i Dejan Milošević

Za porodicu Zorana Subića ovaj Badnjak je bio zaista simboličan. Njemu je u goste došla sestra od ujaka Nataša Nobile iz Beograda, koja je prvi put bila u prilici da oseti lepotu proslave Božića leti.

– Zaista nam je mnogo zanimljivo jer ovaj Božić proslavljamo izvan otadžbine. Zanimljivo nam je da vidimo zeleni Badnjak kojeg kod nas u Srbiji nema. Osećamo se odlično u Melburnu i Australiji. Sve nam je interesantno i trudićemo se da svaki trenutak iskoristimo što je moguće bolje – rekla nam je Nataša Mobile nakon što su uzeli badnjak u Kizborou.

Prepuna crkvena sala

Do tradicije i običaja drže se i u porodici Trakilović, koji su porodično došli na proslavu Badnje večeri u hram Svetog arhiđakona Stefana sa svojim prijateljima.

Mališani iz ove porodice Elena, Mihajlo i Aleksa pozirali su nam sa svojim drugrima i čestitali Božić svojim zemljacima širom Australije.

Nikolina, Jovana i Tamara

Ponoćna liturgija

U ponoć između utorka i srede u Kizborou je služena i ponoćna liturgija kojom je obeležen početak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Dobrodošli na hramovnu slavu

U Kizborou se, inače, za sutra pripremaju za obeležavanje hramovne slave Svetog Stefana, na koju su pozvali u goste članove srpske zajednica u Melburnu i predstavnike drugih crkvenih opština.

Grad u dimu

Nažalost, zbog velikih šumskih požara u Viktoriji, Melburn je u utorak bio pokriven gustim smogom i dimom, pa se teško disalo tokom dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here