HO Svi za Kosmet
Početak: Kraj spomenika na Gazimestanu

Krajem maja, posle više meseci čekanja da se ublaže korona mere i omogući slobodno putovanje, konačno su se stekli uslovi za posetu svetinjama i našem narodu na Kosovu i Metohiji.

U organizaciji HO Svi za Kosmet organizovano je 86. po redu humanitarno-pokloničko putovanje. Većini putnika ovo nije bilo prvo hodočašće na Kosovo i Metohiju. Svima je poznat Čika Mića Vuković koji, iako je u penziji, ne mari za godine i svako putovanje obeleži nekom lepom i novom pričom uz zajedničke trpeze. Tako je bilo i ovaj put.

Lepe priče o Kosmetu: Čika Mića Vuković

Jedna od onih koji su prvi put na Kosmetu bila je Ilona Jelić iz Liona. Ova Francuskinja je po dedi Dragoljubu Jeliću, naše gore list, a u Srbiji ima brojnu familiju.

– Ja sam na prvoj godini fakulteta i radim projekat međunarodnog i društvenog razvoja. Imam dva meseca da završim projekat i odlučila sam da proputujem Evropom, posebno Srbijom, Grčkom i Mađarskom. Volela bih da se posle studija bavim humanitarnim radom i treba da istražim ovu oblast. Kontaktirala sam Marka Jelića, mog rođaka, da saznam više o njegovoj organizaciji. On me je pitao da li želim da idem sa njim na Kosovo i Metohiju, da mi pokaže šta radi i ukaže na nepravde protiv kojih se moramo boriti. Neočekivano za mene, ovo putovanje je neverovatno. Naučila sam mnogo o istoriji, veri i manastirima na Kosovu i Metohiji. Veoma mi je drago što sam bila na ovom putovanju. Želim da saznam još više o svemu tome, jer je drugačije videti kako to stvarno izgleda nego gledati na televiziji. Srbi su zaista gostoljubivi i otkrili su mi priče koje su mi pomogle da bolje razumem značaj istorije i pravoslavnih manastira.

Oduševljena: Ilona Jelić

Hodočasnici su prvo bili na Gazimestanu, mesto gde su 1389. godine srpska i otomanska vojska ukrstile koplja, a car Lazar, Miloš Obilić i kosovski div-junaci ušli u legendu i postali uzor svakom Srbinu.

U kosovskom kraju posetili su mesto Babin Most nadomak Obilića. Videli kako živi naš narod i na visu obišli crkvu Pokrova Presvete Bogorodice i paroha Aleksandra Našpalića. Po gostoprimstvu i narodnoj poslovici da se po dvorištu prepoznaje pravi domaćin uverili su se u istinitost ovih tvrdnji.

Više od cveta: Božur je simbol kosovskog boja

Put je dalje vodio ka Gračanici, mestu nadomak Prištine, nadaleko čuvenom po istoimenom manastiru, zadužbini Kralja Milutina. Prelepa crkva, stara sedam vekova, bila je inspiracija da i Beograd (crkva Svetog Marka), Trebinje (Hercegovačka Gračanica) i Čikago (Nova Gračanica) imaju svoje Gračanice po uzoru na prvu.

U carskom Prizrenu

U carskom gradu Prizrenu, posetili su Crkvu Bogorodice Ljeviške koja je postradala u Martovskom pogromu 2004. godine, a od 2006. godine je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, potom Sabornu crkvu Svetog Đorđa. Prošli centrom grada uz nemirnu Bistricu i uputili se ka tvrđavi Kaljaja sa koje se pruža divan pogled na ceo grad i planinske visove na granici sa Albanijom. Posle malog “planinarskog” pohoda na tvrđavu, hodočasnici su se uputili u manastir Svetih Arhangela, zadužbinu Cara Dušana. Ovaj manastir je u 14. veku bio najraskošnija zadužbina vladarske loze Nemanjića, ali je tokom vekova postradao od osvajača i sada čeka obnovu carskog sjaja.

Još se vide posledice razaranja: Unutrašnjost Crkve Bogorodice Ljeviške

Noćenje u Velikoj Hoči

Veče je obeležila večernja služba sa petohlebnicom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu. Na završetku liturgije otac Milenko Dragićević je vernike pomazao Svetim uljem, a potom su se svi poklonili ikoni Majke Božje. U ime Crkvene opštine Orahovačke, otac Milan Stanojević uručio je zahvalnicu HO Svi za Kosmet za pružanje nesebične i bratske pomoći Orahovcu. Ovaj put hodočasnici nisu imali priliku da čuju pesme Pavline Radovanović, slavuja iz Metohije jer je bila na gostovanju u Rusiji. Na kraju bogatog dana, u Velikoj Hoči organizovana je agape u trpezariji Crkve Svetog Stefana i noćenje u domovima meštana.

Uručena zahvalnica HO Svi za Kosmet

Manastiri pričaju o vekovima

Na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog hodočasnici su prisustvovali liturgiji u manastiru Visoki Dečani i poklonili se moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji je jedini sveti Nemanjić, koji počiva na Kosovu i Metohiji i štiti i čuva naš narod. Ko jednom poseti Visoke Dečane, ponovo im se vraća.

U Pećkoj Patrijaršiji sestra Irina je sadržajnom pričom hodočasnicima približila vekove. Poklonili su se našim svetiteljima, slavnim patrijarsima, čudotvornoj ikoni Pećke Krasnice i slikali ispred Šam-duda, koji kao naš narod odoleva vekovima. Put je dalje vodio ka manastiru Devič u Drenici gde se nalaze svete mošti Joanikija Devičkog i ka manastirima Sočanica i Banjska.

Freska loze Nmeanjića u Visokim Dečanima