D. P.

Povodom 20 godina od osnivanja folklornog ansambla Srpskog prosvetnog kulturnog društva Prosvjeta iz Prnjavora, upriličena je manifestacija Koncert prijateljstva, a prvi put u Republici Srpskoj gostovalo je Srpsko kulturno društvo Zavičaj iz Klagenfurta u Austriji.

Sve je počelo defileom folklornih ansambala ulicama Prnjavora, gde su stanovnici grada na reci Ukrini mogli da uživaju u lepoti naše dece u srpskim nošnjama, koja su se zajedno uhvatili u “opštenarodno kolo”.

Osim domaćina i gostiju iz Austrije, na ovom nesvakidašnjem kulturnom događaju učestvovali su i članovi drugog društva iz Prnjavora GKUD Pronija, kao i KUD Petar Kočić iz Nove Topole, mesta na sredini puta između Banjaluke i Gradiške.

Najbolje je Koncert prijateljstva opisala Dragana Ignajtić, predsednica SPKD Prosvjeta:

– Svi mi ovde okupljeni, bez obzira u kojoj državi ili na kojem kontinentu živeli, bavimo se folklorom. Imamo prijatelje na svim stranama, pa u našem narodu često kažu da smo braća po opancima – kazala je Ignajtić.

Posebno su na učešće na manifestaciji u Prnjavoru ponosni članovi našeg kluba iz Koruške, KUD Zavičaj.

– Ovo je za nas bilo jedno nezaboravno druženje, koje će nam ostati zauvek u sećanju. Domaćini, članovi Prosvjete, su prvo društvo koje je kod nas gostovalo 2015. godine, na našoj, tada drugoj manifestaciji Zavičajni susreti. Ovo je bila sjajna prilika da im se odužimo i zaista sve pohvale na dočeku i organizaciji – preneo nam je predsednik našeg udruženja iz Klagenfurta Vladimir Ćorić.

Porodica Željka Sovića je poreklom iz Teslića, a i on, isto kao i Marija, kaže da je uvek srećan kada dođe u maticu.

– Često smo u Tesliću, više puta godišnje jer nije toliko daleko od Klagenfurta. Ovo mi je prvi put da imam priliku da se ovako predstavim i zaista sam presrećan. Hvala domaćinima na dočeku i organizaciji same manifestacije – kazao je Sović.

Stigli su gosti iz Austrije da se upoznaju i sa lepotama grada. Posle koncerta nastavljeni su druženje i provod do jutarnjih sati. Naravno, i jedni i drugi su najavili nastavak saradnje.

Na bini u centru pažnje bila deca

Lepše od Dubaija

Sjajne utiske nose i članovi folklornog ansambla. Većina ističe da rado dolazi na prostore Republike Srpske.

– Rođena sam u Austriji, ali svaki dolazak u Republiku Srpsku, odakle su moji roditelji je nešto posebno. Ni odlazak u Dubai ne može da se meri sa posetom Republici Srbiji ili Srpskoj – ponosno nam je prenela Marija Vasković.

Nose nezaboravne uspomene

Smeštaj kod prijatelja

Folkloraši KUD-a Zavičaj na Koncertu prijateljstva nastupili su sa tri ansambla. Omladinci, odnosno veterani predstavili su se koreografijom Igre iz okoline Leskovca, dok je izvođački ansambl izveo Igre iz okoline Niša. Deca su bila smeštena u kućama domaćina.