Foto: Tanjug/AP
Milenko Sebić

Sa Univerzijade u Bangkoku 2007. stigla je lepa vest da je 22-godišnji strelac Milenko Sebić osvojio srebrnu medalju iz malokalibarske puške u trostavu sa 50 metara. U kvalifikacijama je bio peti, a odličja se domogao pucajući staloženije i preciznije od svih u finalu. U Tokiju, već prvog dana igara, srebrom Damira Mikeca iz vazdušnog pištolja nastavljena je olimpijska žetva medalja mirnom rukom i sokolovim okom naših takmičara u streljaštvu. Poslednjeg dana streljačkog turnira, međutim, izrodio se novi junak. Sebiću je oko vrata stavljena bronza u sličnom raspletu na istoku sveta kao i pre 14 godina.

Posle mnogih znamenja sa svetskih i evropskih šampionata i takmičenja za Svetski kup, među kojima je najsjajnije sa Prvenstva Evrope u Osijeku 2009. u timu s Nemanjom Mirosavljevim i Stevanom Pletikosićem (MK puška 60 metaka ležeći), olimpijska medalja je kruna Sebićeve karijere.

Sebić je rođen 30. decembra 1984, devet meseci posle druga iz reprezentacije. S dinarskom visinom od 198 cm mogao je iz Trstenika da pođe košarkaškim putem. Opredelio se za streljaštvo koje mu je donelo ne samo sportska ushićenja nego i veću životnu radost. Na turniru u Dortmundu 2013. upoznao je rusku takmičarku Alinu Andrejevu Ivačevu (rođena 1991) iz Habarovska u Sibiru, kojoj je takođe favorit bila MK puška. Oboje su učestvovali i na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2011. Ljubav se nije rodila u našoj prestonici, ali je krunisana brakom u našoj zemlji i rađanjem kćerke Aleksandre (3).

Venčanje je sprovedeno u trsteničkoj Crkvi Svete Trojice godinu i po posle započete veze. Venčanje u opštini dan ranije nije išlo potaman. Pošto je buduća gospođa Sebić strani državljanin, trebalo je angažovati sudskog tumača. Sve je i bilo utanačeno s jednim iz Trstenika, kad ne lezi vraže. Taj je morao da otkaže zbog neodložnih privatnih obaveza. Mladoženja samo što se nije onesvestio. Krenula je potraga za novim tumačem, uz Moravu i niz Moravu, od Kruševca do Kraljeva. U pomoć je priskočila matičarka, koja je uspela da ubedi drugog tumača da dođe u opštinu u subotu u rano veče.

– Odlučili smo da se venčamo u trenerkama svojih reprezentacija. Ali sva moja oprema je bila u Beogradu. Srećom, dopremljena mi je iz Kragujevca Pletikosićeva trenerka. Nismo mogli za opštinu da okupimo širi krug ljudi, jer smo upali u vremenski tesnac. Meni je kumovao hrvatski strelac Bojan Đurković, a sutradan u crkvi Petar Podraščić, nekadašnji strelac iz pištolja. Alini je oba puta kum bio moj brat od tetke. Inače nismo planirali veliku svadbu već samo žurku za strelce i mlađe prijatelje. Na crkvenom venčanju su mi došli Mira i Goran Maksimović, koji su mi mnogo pomogli i u životu i u karijeri – pričao je jednom Sebić, koga je supruga kasnije počela da trenira.

Alinini roditelji nisu mogli tada da dođu. Sav teret i trošak na sebe su uzeli Milenkovi majka Radmila i otac Nebojša. Sinu su rekli da se ne brine i oko toga, jer mu sledi Evropsko prvenstvo u Granadi. Tamo, te 2014. uzeo je ekipnu bronzu isto s Mirosavljevim i Pletikosićem.