Bramerc danas predstavlja izveštaj

0

Od njega zavisi dalji tok evro-integracija Srbije: Serž Bramerc

Bramerc u izveštaju, navode mediji koji su imali uvid u nacrt tog dokumenta, nije naveo formulaciju "puna saradnja" kada ocenjuje odnose Srbije i Haškog suda, ali prvi put kaže da je zadovoljan saradnjom Beograda s Tribunalom.

 

Kako se očekuje, Bramerc će u svom redovnom polugodišnjem izveštaju pred Savetom bezbednosti UN navesti i da je saradnja Srbije s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu poboljšana, ali da vlasti u Beogradu moraju da ulože više napora da bi uhapsile preostale haške begunce.

Pozitivan izveštaj Bramerca mogao bi da dovede do toga da na sastanku Saveta ministara Evropske unije u Briselu, 7. decembra, Holandija skine veto sa primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU. To bi otvorilo mogućnost da se Srbija odluči i na sledeći korak u evropskim integracijama – podnošenje kandidature za članstvo u EU.

Zvaničnici Srbije očekuju dosad najpozitivniji izveštaj haškog tužioca.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić nedavno je izjavio da će zvanični Beograda datum za podnošenje kandidature za članstvo u EU razmotriti sa evropskim partnerima ukoliko nadležne evropske institucije u decembru postignu konsenzus o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Holandija ostaje pri stavu da bi saradnja Beograda sa Hagom mogla da bude potvrđena hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali nagoveštava da bi taj stav mogla da promeni ukoliko Bramerc oceni da Srbija čini sve što je u njenoj moći da se ta dva preostala haška begunca uhapse.

Takvu ohrabrujuću atmosferu donekle je narušio slovenački predsednik Danilo Tirk prošlonedeljnom izjavom da holandska vlada nije jedina članica EU koja se protivi punoj primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez potpune saradnje Srbije s Haškim tribunalom.

Međutim, ministar spoljnih poslova Slovačke i dobar poznavalac prilika u regionu Miroslav Lajčak izjavio je, samo nekoliko dana docnije, da bi posle preporuke Evropskog parlamenta, konačno i Savet ministara EU trebalo da reši pitanje blokade Srbije na njenom evropskom putu i poručio da je došlo vreme za odluku o odmrzavanju Prelaznog sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here