Bramerc: Nisu isti oni koji kriju i oni koji pomažu Mladiću

0

Umereni optimista: Serž Bramerc
 

 

”Mi smo uvek vrlo oprezni kada se radi o operativnim pitanjima, jer poslednje što želimo je da kroz intervjue ili druge informacije, otkrijemo naša saznanja. Ono što mogu reći je da mi u osnovi ne polazimo od toga da su mreže podrške Mladiću i Karadžiću sastavljene od istih osoba”, rekao je Bramerc u intervjuu internet izdanju nemačkog lista ”Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ).

Bramerc je rekao da bi se "slučajevi Mladića i Karadzića eventualno još mogli spojiti" ako bi bivši komandant vojske bosanskih Srba uskoro bio uhapšen.

”Umereni sm optimisti da će još za vreme trajanja tribunala doći do uspeha", rekao je Bramerc i najavio da Ujedinjene nacije ”za najgori slučaj, da se hapšenje ne dogodi do zatvaranja Tribunala”, razrađuju mehanizam koji predviđa aktiviranje jedne komponente suda kada Goran Hadžić i Mladić budu uhapšeni.

Na pitanje šta bi bilo kada bi se dokazalo da je bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk u tajnom sporazumu obećao Karadžiću imunitet, Bramerc je odgovorio da postupak protiv Karadžića sigurno ne bi bio obustavljen i da niko, sem Savet bezbednosti UN, ne može dati imunitet od krivičnog gonjenja.

Bramerc je rekao da time međunarodna zajednica stavlja do znanja da ta dvojica, bez obzira kada budu uhapšeni, ne mogu izbeću sud i da će se protiv njih voditi međunarodni postupak.

Bramerc je na pitanje o pritisku na vladu u Beogradu odogovorio da u haškom Tužilaštvu nisu političari i da žele jasno da stave do znanja da se samo zajednički može doći do ”dobrog završetka” i da nema alternative hapšenju begunaca, koje je prioritet suda.

Na pitanje da li će se na suđenju Karadžiću kao svedoci pojaviti bivši američki predsednik Bil Klinton i nekadašnji nemački šef diplomatije Hans-Ditrih Genšer, Bramerc je odgovorio da prvo mora biti razjašnjeno da li će se Karadžić sam braniti ili će branilac po družnosti da preuzme njegovu odbranu.

To pitanje će, prema Bramercu, biti u martu razjašnjeno, a tada Karadzić i njegov tim treba da, kako je rekao, odluče koga žele za svedoke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here