wikimedia.org/Julian Nitzsche

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je danas pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Bramerc je izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc.

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

– To je snažan pokazatelj da kada međunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobedi i pobediće – rekao je Bramerc.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je ranije danas članove Saveta bezbednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim.

– Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju – istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručucjući da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here