EPA/Zoltan Mathe
Ana Brnabić i Viktor Orban

Premijeri Srbije Ana Brnabić i Mađarske Viktor Orban, potpisali su u Budimpešti Sporazum o strateškom partnerstvu dveju zemalja u oblasti ekonomije i diplomatije, ali je domaćin naročito istakao deo posvećen bezbednosti, odnosno mogućem novom talasu migranata posle sloma američke intervencije u Avganistanu.

Orban je poručio je da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama naše zemlje, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekture EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta. On je ukazao se naslućuje veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

– Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove Centralnu Evropu. Ali, trenutno to nije dovoljno, nego moramo i da zaštitimo, da garantujemo bezbednost Centralne Evrope – rekao je Orban.

Mađarski premijer je istakao da u obe zemlje postoje nevladine organizacije koje podržavaju migraciju, što je potpuno u suprotnosti s bezbednosnim interesima dveju zemalja. Zato je zaključio da je najvažnije da Srbija postane deo bezbednosne strukture EU, i da zato podržava članstvo naše zemlje u Uniji.

Istorijski zadatak

– Nama je jasno da migranti ne žele da žive u Srbiji i Mađarskoj, već u zemljama Zapadne Evrope. Dakle, ako stanemo na put migracijama, mi branimo i Austriju, Nemačku i druge zemlje na Zapadu EU. Istorija nam je, ne prvi put, odredila zadatak da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama Srbija i Mađarska mogu to da urade – rekao je Orban.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najvažnije da postoji zajednička evropska politika ukoliko dođe do novog talasa migranata zbog situacije u Avganistanu ili drugih razloga. Ona je objasnila da to podrazumeva kontrolisan priliv migranata, kao i da se tim ljudima pomaže u njihovim zemljama.

Mešovite patrole

– Srbija u specifičnom položaju, jer nije članica EU, a na tranzitnom je putu, pa migranti dolaze u našu zemlju iz zemalja EU i nastavljaju u druge države Unije. Mi još od 2015. govorimo da ne može da postoji održiva politika ako se ne uzme u obzir čitav evropski kontinent. Ako nam se desi novi talas migranata, mi očekujemo takvu zajedničku evropsku politiku – istakla je Ana Brnabić.

Dve zemlje preduzele su i praktične korake, pa su tako ministri unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Šandor Pinter potpisali Protokol o mešovitim patrolama duž zajedničke granice.

– Na taj način naša zajednička granica biće sigurnija, ali dobijamo i prostor za zaštitu naših drugih granica. Srbija nikad neće i ne može da postane parking za migrante, pa je potrebna pomoć svih naših partnera – zaključio je Aleksandar Vulin.

Niz uspeha

Ana Brnabić je naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Mađarskom.

– Mnogo je postignuto od 2014. godine kada je održana prva zajednička sednica. Od tada je postignut niz zajedničkih uspeha – rekla je Ana Brnabić i dodala da o posebnim odnosima govori i raniji sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Trgovina od tri milijarde evra

Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu odnosi se na privredu, poljoprivredu, diplomatske odnose, policiju, evropske integracije, kao i razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte. Ana Brnabić je ukazala da je Mađarska postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije.

Orban je njenu izjavu potkrepio rečima da će od 1. oktobra Mađarska uspeti da obezbedi transport 8,5 milijardi kubnih metara gasa preko Turskog toka koji vodi iz Srbije.

– Ranije je gas preko Mađarske stizao u Srbiju, a sada će biti obrnuto. Što se tiče brze pruge Beograd-Budimpešta, Mađarska će se truditi da ostvari projekat u predviđenom roku i obezbedi još bolji protok robe i ljudi između naših zemalja – rekao je Orban.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je saradnja dveju zemalja odlična čak i iz istorijske perspektive.

– Bilateralna trgovina porasla je za 37 odsto u poslednjih sedam meseci, a promet bi trebalo da premaši tri milijarde evra do kraja godine. Naša vlada obezbeđuje finansiranje mađarskim kompanijama za ulaganje u inostranstvo, pri čemu Srbija privlači najveću pažnju – istakao je Sijarto.

Srbija ključna za Uniju

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći:

– S druge strane je i politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pritom bez zadrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja i time gura Srbiju ka EU – rekla je premijerka.

Tako je pre nekoliko sedmica premijer Viktor Orban govorio na Bledskom strateškom forumu o migracijama, i upozorio je sve zemlje članice EU da je ključna zemlja za taj savez Srbija.

– Dok ne primimo Srbiju u EU glupo je da govorimo o bezbednosti i evropskom identitetu. Više nama u EU treba Srbija, nego mi njima. Naš pristup mora biti geopolitički – rekao je Orban, na šta je pozdravljen aplauzom.