youtube/printscreen
Manastir Ostrog

U Crnoj Gori ključa kao u ekspres loncu! Uzavrele strasti, izazvane namerom vlasti da progura Zakon o slobodi veroispovesti, na šta su SPC i predstavnici srpskog naroda odgovorili organizovanjem velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću 21. decembra, dodatno je rasplamsao crnogorski premijer Duško Marković najavom da vlada kreće u osvajački pohod na manastir Ostrog, odnosno na njegovu imovinu, koju želi da uknjiži kao državno vlasništvo.

– Zašto nije problem da u Beogradu Saborna crkva ili Hram Svetog Save budu u vlasništvu države Srbije? Zašto onda da manastir Ostrog bude u vlasništvu Srpske patrijaršije? Ne može! Moramo to da uvedemo u red – rekao je Marković u obraćanju poslanicima u Skupštini.

Premijer je time, po opštem mišljenju, skinuo rukavice i pokazao da je pravi cilj vlasti udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu u Crnoj Gori, kao i da je zakon o slobodi veroispovesti samo paravan za tu otimačinu.

Mitropolija crnogorsko-primorska, srpski predstavnici u Crnoj Gori, a naročito opozicioni Demokratski front smatraju da Markovićeva pretnja pokazuje da do glasanja o predlogu kontroverznog zakona ne sme doći, jer bi to bila legalizacija pravnog nasilja i uvod u zatiranje pravoslavlja i srpskog identiteta nauštrb kvazicrnogorskog, predvođenog kanonski nepriznatom CPC i sličnim nevladinim organizacijama, čiji propagandni rat protiv SPC i srpskog naroda vlast izdašno nagrađuje iz državnog budžeta.

– Đavo je došao po svoje, a on ima i svoje otelotvorenje – poručio je istoričar Aleksandar Raković, uveren da nema nikakve dileme da je oličenje đavola crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji tvrdi da on ne može da povuče sporni zakon, jer ga “on nije ni predložio”.

Raković smatra da ta više nego jasna poruka pokazuje da vlast neće lako odustati od usvajanja zakona.

– Pribojavam se da situacija može da se reši mirnim putem s obzirom na to da znamo sa kim imamo posla – rekao je Raković. On je dodao da će za sve buduće događaje, pre, u toku i posle crkveno-narodnog sabora u Nikšiću biti odgovoran režim, koji je, prema njegovim rečima, opalio prvi hitac pucajući na biznismena i dobrotvora SPC Miodraga – Daku Davidovića i time izazvao eventualne nemile događaje.

Istoričar smatra da je sabor u Nikšiću prava prilika da okupljeni režimu pokažu odlučnost u odbrani svetinja i Milu Đukanoviću i DPS pokvare planove o preuzimanju Ostroga i celokupne crkvene imovine SPC.

– Od skupa u Nikšiću očekujem da će okupljeni dati zakletvu da će životima braniti Srpsku pravoslavnu crkvu – poručio je Raković.

Žestok otpor zakonu najavljuje i Demokratski front.

– Mi vam garantujemo da nećemo dozvoliti da se u ovom domu preko nas živih glasa o tom zakonu. Dovedite specijalne jedinice! Možete da nas pohapsite ili pobijete, ali glasanja neće biti – poručio je poslanik DF Slaven Radunović. On je rekao da Front ima plan kako da spreči glasanje, ali nije želeo da otkriva detalje kako ne bi pokvario ono što je zamišljeno.

Njegov kolega Milan Knežević, međutim, najavljuje da će parlament goreti ukoliko se predlog zakona stavi na glasanje.

– Posućemo klupe (benzinom), posućemo se i mi. Ako treba, da se i mi zapalimo, a i Skupštinu da zapalimo – rekao je Knežević novinarima, tvrdeći da je potpuno svestan težine reči koje je izgovorio.

I žene spremne na otpor

Poslanica DF Marina Jočić (na slici) poručila je Milu Đukanoviću da je od Crne Gore stvorio sprženu zemlju, ali da mu ona i koleginice neće dozvoliti da u to pretvori i crkvu.

– Veliki skup u Nikšiću 21. decembra nije sve što će se desiti. Ako budete nastavili putem otimanja crkve verujućim ljudima u Crnoj Gori i ako muškarci budu poklekli, zadnja linija odbrane će biti žene, jer na sebe i svoj porod neće prokletstvo. Pošto ste vi gospodar Crne Gore, nemojte dozvoliti da budete i njen grobar. Nećemo dozvoliti da mirno gledamo kako nam nekrst ulazi u crkve i kako je pogani, isto kao što su to nekada radili sa magarcima i konjima kada su ih uvodili u crkve – rekla je Jočićeva.

I Daka na saboru

Biznismen Miodrag – Daka Davidović, koji je nedavno ranjen u Beogradu dok je sedeo sa episkopom nikšićko-budimljanskim Joanikijem, potvrdio je portalu In4s da će doći na veliki Crkveno-narodni sabor u njegovom Nikšiću. Na saboru u hramu Svetog Vasilija biće izložene mošti ostroškog čudotvorca.