Lična arhiva
IGROM STIGLI U PIROT: Radmila Maksimović, Velimir Agovski i harmonikaš Filip Pešić sa mladim folklorašima

Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Beča ugostio je nedavno poznatog koreografa Velimira Agovskog iz Beograda, koji je sa folklornom sekcijom postavio “Igre iz okoline Pirota”.

To je bila prilika i da se članovi svih folklornih ansambala “Radičevića” okupe u većem broju.

– Koreografiju koju je postavio Agovski folkloraši će će uvežbavati do sledeće prilike kada on bude mogao da dođe u Beč – kaže predsednica Društva Radmila Maksimović.

Ona je istakla da joj je zadovoljstvo što se nalazi na čelu društva koje svakim danom postaje sve brojnije u svim grupama.

– Imamo igrače različitog uzrasta: pačiće (5-7 godina), malu grupu (7-11 godina), srednji ansambl (11-17 godina) i prvi ansambl (17 do 33 godine). Planiramo da oformimo i grupu veterana jer je velika zainteresovanost roditelja čija deca igraju u mlađim grupama, ali i svih onih koji žele da nauče igre iz zavičaja. Probe folklora su utorkom i petkom, a prvi ansambl vežba svake nedelje. Koreograf je, kao i svih ovih prethodnih godina, Borivoje Kapetanović – detaljno navodi Maksimovićeva.

Podmladak KUD “Branko Radičević” uživa u negovanju tradicije, ali pre svega druženju sa vršnjacima.

Nađa Mandić igra u srednjoj grupi i kaže da je prezadovoljna.

– U početku sam plakala, dok nisam naučila prve korake, ali sada sam se odlično uklopila. Moja mama je garderoberka, a ja se družim sa drugaricama koje ovde igraju i kada nemamo probe. Sviđa mi se društvo u klubu i obožavam da igram “Moravac”. Srećna sam što sa mnom ovde igra i moja drugarica Sara. Čim sam počela da igram, posle dva dana sam nastupila na bini. Bio je to odličan osećaj” – priča Nađa za “Vesti”.

Slavica Todorović, baka Alene Zarić, koja igra u pačićima i maloj grupi, ističe da je atmosfera u “Radičeviću” prijatna, da su svi fini i da ima osećaj kao da se svi poznaju već godinama.

Alena kaže da je u klubu dobro društvo, da u njemu igra i njen kum Nikola Bojić, te se pohvalila da joj je baka kupila haljinu za igru.

Nikola Bojić, koji već dve godine igra folklor, kaže da ga najviše oduševljava prijateljstvo, zabava i učenje novih koraka i igara.

– Posebno mi se dopadaju igre iz okoline Pirota. Veoma sam uzbuđen kada izađem na binu – kazao je on.

U ansamblu je i Nikolina sestra Mija.

– Srećna sam što igram sa bratom. Najviše volim da igram uz pesmu “Ja brdom, brdom, a devojka dolom dolom”.

Dok se mališani druže i igraju predsednica Maksimović, sa roditeljima već planira naredne aktivnosti, kao što su dečji rođendani koji će učvrstiti već stečena prijateljstva.

– Deca su naše bogatstvo i naša radost. Zbog njih sve ovo radimo na najbolji mogući način – poručuje Maksimovićeva.

Idealni uslovi za probe

Prostorije blistaju

Upis novih članova se vrši utorkom i petkom od 18 časova, u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, gde je i sedište KUD “Branko Radičević”. Prostorije na adresi Gudrunstr. 133b, u 10. bečkom okrugu već nekoliko meseci blistaju, jer je Zajednica je, pod predsednikom Lukom Markovićem, period pandemije iskoristila za renoviranje. Radmila Maksimović posebno zahvaljuje Klubu penzionera, na čijem je čelu Dragutin Petković, koji je na različite načine pomogao, da se prostor uredi na savremen način i zasija posebnim sjajem, kako ističu svi oni koji posete ovo značajno kulturno mesto.

Moderno uređen klub

KUD “Branko Radičević” je u prostorijama Zajednice srpskih klubova od 1984. godine i svi aktivisti, zajedno sa predsednicom i članovima njene porodice, vode računa i trude se da svi budu zadovoljni i da se osećaju kao kod svoje kuće.

Srednji ansambl uvežbava novi koreografiju

Koncert u decembru

U svom repertoaru KUD “Branko Radičević” ima 14 koreografija i za svaku imaju posebno prikladne nošnje, na šta su izuzetno ponosni.

“U decembru ove godine, pre nego što počne raspust i obeležavanje katoličkog Božića, organizovaćemo priredbu u svečanoj sali, na kojoj će nastupiti igrači različitih uzrasta. Deca se raduju što će imati priliku da pokažu roditeljima i svim zainteresovanima, šta su do sada naučili. Koncert KUD “Branko Radičević” predviđen je 12. decembar u sali Lengendfeldgaše u 12. bečkom okrugu”, najavila je Maksimović.

Agovski, Maksimović, Matić i Petković

Svetosavska priredba

Radmila Maksimović ističe da KUD “Branko Radičević” odlično sarađuje sa KUD “Bora Stanković” i ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić”, sa kojima je predviđeno zajedničko obeležavanje Svetog Save. Tada će Klub čitalaca “Mina Karadžić”, zajedno sa decom, polaznicima folklora, na dostojanstven način, svečanom priredbom, obeležiti školsku slavu, o čemu je detalje programa dogovorila sa prof. Svetlanom Matić, predsednicom ASKD “Vilhelmina – Mina Karadžić”.