Bratimljenje Beča i Beograda

Z. Mirković - Vesti
0
Z. Mirković
Unaprediti saradnju dva grada: Radojičić i Damnjanović

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPOe) u bečkom parlamentu, razgovarao je sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem o mogućnostima unapređenja saradnje dva glavna grada.

Damnjanović, koji trenutno boravi u Srbiji, istakao je da dva grada povezuje duga zajednička istorija i podsetio da su u Beču živeli mnogi znameniti Srbi, koji su spajali dve zemlje i dva grada, što on želi da nastavi kao prvi srpski poslanik u bečkom parlamentu.

Gradonačelnik Beograda je pokazao interesovanje za srpsku zajednicu u Beču i njenu brojnost, a Damnjanović je ukazao da zvanični podaci pokazuju samo broj državljana Srbije, prema kojem ih u Beču živi 112.000. Poslanik FPOe je dodao da je srpskog porekla i veliki broj Bečlija koji imaju austrijsko državljanstvo i da naših zemljaka u austrijskoj prestonici u tom slučaju ima oko 250.000.

Tim brojem, dodao je Damnjanović, srpska zajednica predstavlja najveću i najznačajinu zajednicu u gradu koji broji oko dva miliona stanovnika.

– Želim kao poslanik da doprinesem produbljenju saradnje dva grada i dve zemlje. Takođe želim i da doprinesem pospešivanju veza srpske dijaspore sa maticom – istakao – objasnio je on.

Damnjanović ukazuje da 11. bečka opština – Simering želi da se zbratimi sa jednom od beogradskih opština, na šta je gradonačelnik Radojičić rekao da će obaviti razgovore.

Takođe je Damnjanović izrazio želju da se uspostavi partnerstvo Beograda i Beča.

Na interesovanje gradonačelnika Beograda o situaciji u Beču Damnjanović je ukazao na prednosti i mane glavnog grada Austrije.

Kao najveći problem naveo je bezbednost, koja se pogoršala od početka migrantske krize.

– Beč je nekada bio najsigurniji grad, a sada je sve više kriminala iza kojeg stoje migranti koji su u prethodnih pet godina preplavili Evropu – tvrdi Damnjanović.

Čekanje u bolnicama

Damnjanović je ukazao i da u bečkom zdravstvu postoje problemi, pre svega zbog nedostatka stručnog kadra, što povećava čekanje u bolnicama, a što je, kako je rekao, nedavno mogao na sopstvenoj koži da iskusi.

Radojičić je rekao da kao gradonačelnik nastoji da Beograd razvija međunarodnu saradnju jer često glavni grad može da ima i diplomatsku ulogu.

Prvi čovek Beograda je istakao da se upravo saradnjom glavnih gradova unapređuje i bilateralna saradnja dve zemlje.

– Međunarodnom saradnjom Beograd otvara vrata i svim našim privrednicima, kulturi, sportu – podvukao je Radojičić.