Bratski doprinos Teslinih potomaka

0

Vesti

Dejan Radulović, konzul Republike Srbije i Ram Emanuel, gradonačelnik Čikaga

U toj rezoluciji punoj lepih reči o Srbiji, Srbima i srpskoj zajednici u ovom delu Amerike kaže se da je grad Čikago izuzetno ponosan zbog bratimljenja sa Beogradom. U njoj se takođe izražava spremnost grada Čikaga da i dalje razvija bratske i partnerske odnose sa Beogradom i da nastavi dugu istoriju prijateljstva sa narodom Srbije.

Zajedno sa Kinezima i Česima

Pored Beograda, gradonačelnik Emanul uručio je rezolucije i konzulima iz Češke (jer je Prag već 25 godina zbratimljeni grad sa Čikagom) i kineskom konzulu jer su dva kineska grada – Šangaj i Šenjang – već 30 godina njegovi bratski gradovi.

– To je veoma pozitivna rezolucija, lep povod i isto tako lep gest od strane gradskih vlasti ovog grada – rekao je za "Vesti" konzul Dejan Radulović.

– Ovom rezolucijom oni su pokazali spremnost na dalju saradnju. Otkako je pre 10 godina potpisana povelja o bratimljenju između Beograda i Čikaga mislim da je urađeno mnogo na unapređenju saradnje ova dva grada, pre svega u oblasti kulture i obrazovanja. I dalje postoje velike mogućnosti koji bi tu saradnju mogli da unaprede i trebalo bi da uradimo još mnogo više da se ta saradnja produbi, intenzivira i dobije ekonomsku dimenziju, koja ranije nije bila izražena, a koja bi odgovarala i jednom i drugom gradu – kazao je konzul Radulović. 

Ono što je posebno lepo u ovoj rezoluciji jeste da se ističe prisustvo i doprinos srpske zajednice u Čikagu kulturnom i ekonomskom razvoju ovog grada, istakao je konzul. 

– To je priznanje srpskoj zajednici, a u tom kontekstu izraženo je i poštovanje prema srpskom narodu, posebno prema naučniku Nikoli Tesli. Rečeno je da je on sin srpskog pravoslavnog sveštenika i da je svojim pronalascima omogućio da kroz čuvenu istorijsku izložbu u Čikagu 1893. ovaj grad bude osvetljen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here