Brazil: Osam ljudi ubijeno u okršaju bandi

0

 

Do obračuna je došlo tokom rutinskog policijskog obilaska Žakarezinja, severnog predgrađa Rija, kada su pripadnici narko klana otvorili vatru a policija, koja je u međuvremenu pozvala pojačanje, uzvratila, prenela je agencija Rojters.

Posle incidenta uhapšeno je šest osumnjičenih kriminalaca, a jedan građanin je prebačen u bolnicu jer je u pucnjavi povređen.

Reč je o jednom od najkrvavijih sukoba sa trgovcima drogom od oktobra – kada su članovi narko bandi oborili policijski helikopter, pri čemu su nastradala tri policijska zvaničnika. U policijskoj reakciji na taj napad ubijeno je najmanje 40 ljudi.

Poslednji sukobi stavljaju pod znak pitanja sposobnost Rio de Žaneira da obezbedi mirno održavanje Olimpijskih igara 2016. godine, što je privilegija koju je Međunarodni olimpijski komitet dodelio toj metropoli početkom oktobra prošle godine.

Policija Rio de Žaneira je na meti kritika brojnih organizacija za ljudska prava zbog, vrlo čestih, nasilnih prepada u stotine predgrađa u potrazi za preprodavcima droge. Državni zvaničnici brane policiju koja godišnje likvidira više od 1.000 kriminalaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here