Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

Građani Rio de Žaneira masovno su izašli na proteste nakon što je policija ubila osmogodišnju devojčicu tokom obračuna sa lokalnim bandama.

Agata Vitoria Zalez Feliks bila je sa mamom u kombiju kada je upucana u leđa u siromašnom kraju u petak.

Građani su rekli da je policija ciljala motociklistu kada ju je pogodila. Policija je u saopštenju preuzela odgovornost za napad.

U ovakvim napadima u Rio de Ženeiru je od januara do avgusta stradalo 1.249 je osoba, što je rekordan broj.

Agata je peto dete koje je stradalo u nasilju ove godine, a da je policija preuzela odgovornost.

Kritičari kažu da je oštar pristup guvernera Vilsona Vicela, koji je na funkciju došao u januaru, uzrok sve većeg broja žrtava u najsiromašnijim oblastima grada – favelama. Mnoge od njih kontrolišu moćne narko bande.

Agata se vraćala kući sa majkom u petak uveče kombijem kada je pogođena u leđa u Alemau, jednoj od najvećih favela u Riu. Prebačena je u bolnicu, ali je preminula.

Policija je u saopštenju navela da su odgovarali na napad kriminalaca, što je dovelo do sukoba. Istaga je otpočela,

Ali porodica stradale devojčice to poriče i navodi da je meta bio motociklista koji je prolazio blizu kada je ona pogođena i da u tom trenutku nije bilo pucnjave.

– Muškarac je dolazio motorom i policija ga je zaustavljala. Nije stao i otišao je, bio je nenaoružan, a policija je pucala. Nije bilo sukoba, samo je policija pucala – rekao je devojčicin ujak Elias lokalnim medijima.

– Oni (zvaničnici) će reći da je dete stradalo u sukobu. Kom sukobu? Da li je moja unuka bila naoružana? – rekao je devojčicin deda Ailton.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here