Brazilcima žuti karton!

0

Neizvesnost je prošla. I to je najvažnije. Počeo je Mondijal u Brazilu. Domaćin je pobedio Hrvatsku sa 3:1. Nezasluženo! Sudija je video šta drugi nisu. Navukao gde je mogao i doneo radost milionima Brazilaca, koji su se radovali šampionatu i fudbalu. Oni drugi, kojih nije malo, "igrali" su u uvertiri. Čule su se eksplozije, čak i detonacije u matineu, na dan kad je Sao Paolo praznovao, a prodavnice nisu radile zbog fudbala. Višemesečne pretnje demonstranata da će učiniti sve da upropaste Vladi Brazila feštu zbog prvog dana Mondijala – obistinile su se. Opet sukobi, ponovo paljevine, kamenje… Policija na sve strane.
U isto vreme, samo par stotina metara dalje, razdragani „Nejmari" na sve strane. Kao da nijedan drugi fudbaler ne igra trenutno u reprezentaciji Brazila. Toliko dresova na ulicama dvostrukog strelca protiv „kockastih".
Na stadionu već, očekivano, fešta. Prava brazilska. Šareno, veselo, opušteno. Ispred kapija još videlo se da će Brazil i Brazilci pokazati zbog čega su zemlja fudbala. Pesma, igra, navijanje, ovacije. A kažu da publika u Sao Paolu nije preterano vatrena, da ume čak i da se okrene protiv ljubimaca. To se ovog puta nije dogodilo. Zavidan broj Hrvata stigao je na mondijalsku premijeru. I potpuno je bio pomešan kolorit na tribinama. Crveno-bele kockice i „žuta revolucija". Sve je lepo funkconisalo, mada je u jednom trenutku, pod svodovima tribina, palo i šaketanje dve strane. Sve je izgledalo samo zbog takmičenja – ko će pre do piva da stigne, jer je bilo ispred šanka.
E sad, i zbog poštovanja mačića i zbog straha od Udruženja za zaštitu životinja, tek neće biti poziva za one čuvene akcije sa „prvi mačićima". Ali, u Brazilu mnogo, baš mnogo toga treba da se promeni da bi Mondijal ispunio očekivanja stara preko šest decenija.
Protesti su nešto drugo. Na to država (očigledno) nije mogla da utiče. Prvo, radnici u metrou tražili su veće plate. A, već mesecima protestuje se zbog trošenja para zvanično šeste ekonomije sveta na svetsko prvenstvo u fudbalu. I sad, nas namerne prolaznike ili putnike namernike kroz Brazil ovog juna zanima – kako su potrošene pare?
Samo iz novinarskog ugla gledano, ovo je – katastrofa. Na medija centar u koji se pred otvaranje smestilo možda i hiljadu novinara, postoji samo jedan šank, za hranu i piće. Postoje samo dve kase?! I jedna nije radila!!! Da ne priča koliki je red bio u vreme ručka, pre nego što su na teren izašli Brazilci i Hrvati.
U toaletima na, zaista, fantastičnoj Sao Paolo Areni, slavine su prvo radile kao tuš. Dok opereš ruke, mokar si skroz. A onda, pošto su ih očigledno „popravili" – jedva curi voda. Toaleti su, inače, posebna priča. Preživeće se i bez ovih informacija, ali pisoari su zapušeni prvog dana i utisak je stvarno grozan kad se i pored njih prođe. Više se niko ne usuđuje da ulazi…
.Žuti karton za Brazil. Baš kao što je Nejmar prvi požuteo na Mundijalu.

 

"Prljavi ples" Dženifer i Klaudije
Otvaranje Svetskog prvenstva u Brazilu bilo je zanimljivo, ali su najviše pažnje izazvale američka zvezda Dženifer Lopez i brazilska pevačica Klaudija Leite. Mada je sa njima pesmu izvodio poznati reper Pitbul, one su bile glavne zvezde.
Njih dve su, inače, fenomenalno plesale na izvođenju pesme, a trudile su se da im zadnjice budu u prvom planu…
Zanosne latinoamerikanke izazvale su erupciju oduševljenja tokom izvođenja himne "Nje are one"
obučene u oskudne trikoe – Dženifer u zeleni, a Klaudija u plavi.

 

 

Sao Paulo
Arena Korintijans 61.606
Brazil 3:1 (1:1) Hrvatska
BRAZIL: Sesar – Alveš, Silva, Luiz, Marselo – Paulinjo, Gustavo – Oskar, Nejmar, Hulk – Fred.
HRVATSKA: Pletikosa – Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko – Kovačić, Modrić – Olić, Rakitić, Perišić – Jelavić.
STRELCI: Marselo (autogol) u 11. za Hrvatsku i Nejmar u 29. i 71. (iz jedanaesterca) i Oskar u 90+ minutu za Brazil. SUDIJA: Juiči Nišimura (Japan).

 

RASPORED UTAKMICA
Subota, 14. jun
GRUPA B
Čile – Australija (00.00)
GRUPA C
Kolumbija – Grčka (18.00)
GRUPA D
Urugvaj – Kostarika (21.00)
Nedelja, 15. jun
GRUPA D
Engleska – Italija (00.00)
GRUPA C
Obala Slonovače – Japan (03.00)
GRUPA E
Švajcarska – Ekvador (18.00)
Francuska – Honduras (21.00)

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here