Pixabay

Nezasićene masti, puno belančevina i mnogo selena za obnovu ćelija – postoji mnogo razloga za preporuku konzumiranja brazilskih oraha, koji su često uključeni u mešavinu orašastih plodova.

Stručnjaci za zaštitu potrošača kažu da se ipak može preterati kada su u pitanju brazilski orasi, ne samo zato što su prirodno radioaktivni.

Dok se smatra da većina hrane ima veoma nizak nvo radioaktivnosti, nivoi u brazilskim orasima dovoljno su visoki da izazovu bolest ako se jedu u prekomernoj količini.

– Mogu da imaju oko 1.000 puta veći sadržaj radujuma od proseka svih namirnica kontaminiranih radijumom – kaže nutricionista Suzan Moric.

Svako ko pojede dva brazilska oraha dnevno povećava unos prirodnih radioaktivnih elemenata za otprilike polovinu u poređenju sa prosečnom ishranom.

Čak i na tom nivou, stručnjaci nemačke vlade za zračenje kažu da ne morate da se bojite negativnih zdravstvenih posledica.

Prekoračenje preporučenog dnevnog ograničenja od dva brazilska oraha, međutim, može dovesti do simptoma uključujući zadah na beli luk, mučninu, dijareju, kožne osipe, metalni ukus u ustima, gubitak kose i noktiju i promenu boje zuba, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje.

Izuzetno visok unos ovih orašastih plodova sa visokim nivoom nutrijenta selena može da dovede do otežanog disanja, drhtavice, zastoja bubrega, srčanog udara i srčanog zastoja.

Statistički gledano, ljudi u Evropi pojedu u proseku oko 0,1 gram brazilskih oraha po osobi dnevno, što je ispod nivoa opasnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here