Brejvik hoće da osnuje fašističku stranku!

0

Tužiće državu ako mu ne odobri formiranje stranke: Anders Brejvik
 

 

U pismu na 33 strane, poslatom iz zatvora agenciji AFP, Brejvik ističe kako je rešen da donese promene mirnim sredstvima i kako želi da osnuje partiju pod nazivom Norveška fašistička partija i nordijska liga (NFP i NL).

 

– Kao bivšem borcu srce mi krvari zbog varvarstava koje sam počinio 22. jul – istriče Brejvik, aludirajući na dan kada je postavio automobilsku bombu u centru Osla, od koje je poginulo osmoro ljudi, a potom upucano još 60 osoba na ostrvu Utoja.

 

Brejvik navodi kako bi jedini cilj osnivanja partije NFP i NL bio da se tako nešto nikad ne ponovi. On traži i ukidanje tzv. Gerhardsen/Haugeove doktrine po kojoj su fašističke partije trajno isključene iz političkog života demokratske Norveške.

 

Brejvik se žali da mu zatvorske vlasti uskraćuju pravo da osnuje političku stranku, tako što konfiskuju pisma koja šalje tražeći potpise potrebne za osnivanje stranke. On upozorava da će tužiti državu ukoliko mu norveško ministarstvu pravde u roku od 30 dana ne dozvoli da osnuje partiju.

 

On, inače, služi maksimalnu kaznu zatvora u Norveškoj od 21 godine. Ni po isteku tog roka, međutim, Brejvik ne mora da bude pušten ukoliko se proceni da predstavlja pretnju društvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here