K. N.
Stiže zima ljuta: Gregor, Adrijan i Viktorija Nađ

Proteklih dana, kao i mnogi sugrađani koji se bore za golu egzistenciju, to su se i samohrana majka Dejana Draškić Nađ iz Bačke Topole i njena deca Gregor (13), koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja, Viktorija (11) i Adrijan (9), koji boluje od Daunovog sindroma, našli u teškoj situaciji – kako obezbediti ogrev za zimu.

Zdravstveno stanje, majke Dejane, koja se kreće pomoću štaka nakon saobraćajne nesreće i njena dva dečaka, jedan su od razloga što se ova porodica bori sa siromaštvom.

– Nije lako izaći na kraj sa svim zdravstvenim tegobama koje nas prate. Gregor je prošle godine brutalno pretučen ima probleme s kičmom, zbog kojih smo već par puta morali da dolazimo u Beograd i po svemu sudeći u nekom trenutku će morati na operaciju. Do tada bi trebalo da nosi pojas, ali mi za to nemamo novca – iskreno će mama Dejana koja se muči da deci obezbedi najosnovnije u šta spada i krov nad glavom budući da žive kao podstanari.

Donacije dobročinitelja iz dijaspore, koje su prethodno stigle, Dejana je iskoristila za Gregorovu magnetnu rezonancu koju su morali da obave privatno u Somboru, ali i za put i preglede u prestonici. Da situacija bude teža, lekari na redovnoj kontroli Dejani su pronašli cistu u petnoj kosti.

– Jednostavno, nikako da bar malo danemo dušom. Zahvalni smo svima koji su imali razumevanja za naše nedaće i iako to ne volim da ističem, pomoć nam je i dalje dobrodošla. Posebno sada kada su me odbili za kredit za ogrev. Ako uskoro ne obezbedimo drva, teško nama. Novac ni za to nemam. Trudim se da sve račune izmirujem na vreme, da platim stanarinu i kada sve to namirim jedva da bilo šta ostane. Oslonila sam se i na kredit za drva, ali stigao je i na to hladan tuš… – tužno će Dejana, čija su dečica pre devet godina ostala bez oca koji je preminuo od kancera kad je Adrijan bio beba od šest nedelja.

Nedavno je umrla i Dejanina majka, koja je bila od velike pomoći, jer je Dejana zbog saobraćajne nesreće od 2012. godine bila potpuno vezana za invalidska kolica. Tek nedavno je počela da hoda uz pomoć štaka, zbog čega se dosta oslanja na Gregorovu i Viktorijinu pomoć. Uz sve izdatke, tu su i pelene za Adrijana, pa za Gregora i Viktoriju ne ostane gotovo ništa. Žive od porodične penzije i dečjeg dodatka, što je tek malo više od 200 evra. Zbog toga i deca često ostanu uskraćena za najsitnija zadovoljstva.

Račun za pomoć

Da bi bar malo odahnuli od teškog bremena s kojim se svakodnevno suočavaju, Dejani Drašić Nađ iz Bačke Topole dobri ljudi mogu pomoći uplatom donacije na račun u Poštanskoj štedionici, a broj računa je: 200-118074360-87.

Na usluzi je, kao i uvek, Redakcija “Vesti”.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.