Tanjug/AP
Vučić na Bledu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas na Bledu da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen na tehničkom nivou.

– Brine me informacija da oni 4. septembra kreću u novu akciju da budu priznati u međunarodnim organizacijama. Naše je da se pripremimo za to – kazao je Vučić posle učešća na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma.

Vučić je dodao da očekuje da razgovor na tehničkom nivou sa posrednikom Miroslavom Lajčakom bude nastavljen uskoro.

Srpski predsednik je rekao da se na Bledu nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već da ga “video sa bine”, i dodao da verovatno “svi čekaju da se završe lokalni izbori u Prištini”.

On je ponovio da Srbija ne može da postane članica Evropske unije dok ne reši odnose sa Prištinom i da niko ne treba bilo koga da laže i obmanjuje po tom pitanju.

– Ali važno je za Evropu da pokazuje da je i dalje privlačna, da bi i drugi narodi imali želju da budu deo Evrope – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se na Bledu sreo sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, Vučić je rekao da nije, ali da će se uvek zalagati za unapređenje saradnje sa Hrvatskom i da je sa njenim predstavnicima spreman da priča o svim pitanjima koja su od interese celog regiona.

– Čini mi se da u Hrvatskoj uvek postoji prostor za negativne izjave o Srbiji i njenom rukovodstvu, slično je i u Srbiji. A danas sam govorio da, iako ne gledamo gotovo ni na jednu stvar isto ili slično, naša budućnost mora da bude u saradnji. Ako to ne razumemo, nećemo opstati ni jedni ni drugi. Moraćemo da budemo zajedno ako hoćemo da postojimo – rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećem popisu u toj zemlji, Vučić je ocenio da je veoma važno da se svi ljudi slobodno izjasne o tome kako se osećaju i da to važi i za Srbe koji tamo žive.

Vučić je naveo da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije.

– To čak i ovde na Bledu možete da osetite – rekao je Vučić i zahvalio organizatorima što su mu dozvolili da iznese ideje Srbije, ali i regiona Zapadnog Balkana.

– Govorio sam istinu, kao što sam postavio neka pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa rastom, šta će biti posle odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel – dodao je on posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i učesća na panelu posvećenom budućnost EU.

Mnogo je važnije kako ćemo strateški da reagujemo na ključna pitanja, kao što su rast i napredak, naveo je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here