Brisel diže rampu za nove članice?

0

Upozoravala da će u Briselu ukinuti funkciju komesara za proširenje EU: Tanja Miščević 

Vladimir Todorić iz Demokratske stranke primećuje da je pre nekoliko meseci odeljenje za proširenje preseljeno iz centralne zgrade Evropske komisije u Briselu.

– Sada su u nekoj pomoćnoj zgradi, što je već sama po sebi poruka. Nije nemoguće da dođe do ukidanja, pogotovu ako se ispostavi tačnom procena da će na izborima za Evropski parlament 30 odsto glasova odneti protivnici daljeg proširenja – kaže bivši savetnik Božidara Đelića u vreme kada je ovaj bio potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije.

Da li je ukidanje deo štednje u preglomaznom aparatu ili je to prevashodno poruka zemljama koje pretenduju na članstvo da Evropa nije spremna za nove članice? Na ove dileme još nema preciznog odgovora, ali se svi slažu da nije optimistična poruka za zemlje koje imaju status kandidata i najbliže su članstvu.

 

Sudbina Ministarstva za KiM

Prema jednoj verziji, politika proširenja i susedstva kojim sada rukovodi File pripala bi resoru zaduženim za spoljne poslove. Postoje mišljenja, poput nemačkog analitičara Boda Vebera, da je sa ukrajinskom krizom politika proširenja EU dobila novi zamah. Ipak, većina misli da i u Evropi reaguju kao i u Srbiji – kada nešto žele da skinu sa agende i da mu umanje značaj, onda se taj resor ukida, kao što je to bilo sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije pre dve godine.

 

– To bi bila jako velika greška i predstavljalo bi loš signal za region Zapadnog Balkana koji je nedvosmisleno evropski. Nadam se da ti navodi nisu utemeljeni i da rasprave neće ići u tom pravcu – izjavila je nedavno Tanja Miščević.

I Todorić smatra da takvo novo prekomponovanje Evropske komisije ne bi bilo dobra poruka za Srbiju, ali i dodaje da ukidanje funkcije komesara za proširenje ne znači i automatski zaustavljanje procesa prijema novih članica.

– Pre deset godina nije postojao komesar za proširenje pa ipak je došlo do prijema čak 10 novih članica – podseća Todorić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here