M. Karović
Kosovo i Metohija

Programski direktor organizacije “Novi treći put” Dimitrije Milić ocenio je danas da će Vašington i Brisel u vezi sa situacijom na KiM reagovati u poslednjem trenutku, kao što je to bio slučaj sa preregistracijom vozila na toj teritoriji.

– SAD i EU će reagovati u poslednjem trenutku, ukoliko taj trenutak bude podrazumevao neku veliku eskalaciju koja može da ugrozi stabilnost celog regiona. Vašington i Brisel će biti rezervisani dok ne dođe do situacije koju smo imali sa tablicama, kada je američki ambasador u Prištini reagovao – rekao je Milić.

On smatra da je strategija Aljbina Kurtija “podmetanje zamki” sa ciljem da Srbija preterano reaguje i da izazove osude EU i Vašingtona.

– Na neki način podmeće zamke u kontekstu da Srbija preterano reaguje u odnosu na eskalaciju, da bi sutra i ljudima koji imaju simpatije prema Kosovu, Srbija bila predstavljena kao Rusija ovog regiona što trenutno nije popularno reći, ili da je Srbija ista ona Srbija iz 1999. godine, da vodi istu politiku – ocenio je Milić i dodao da su u Vašingtonu isti ljudi koji su bili na vlasti i 1999. godine.

Ono što je do Srbije je da pokuša da u tom smislu ne prelazi granicu, ukazao je Milić, u nekom vidu kontraeskalacije u odnosu na vlast u Prištini.

– Ukoliko pređe granicu imaće mnogo težu poziciju u odnosima sa zapadom, a sa druge strane ukoliko ta reakcija bude dozirana onda će Kurti kroz vreme gubiti kredibilitet – rekao je Milić.

On je dodao da prema poslednjim anketama politika koju Kurti sada vodi građani nisu nagrađeni, odnosno da prema opredeljenju naroda na Kosovu, on sada stoji lošije nego na izborima.

On je napomenuo da Srbija trenutno ima neslaganja sa zapadom kada su u pitanju odnos prema Rusiji i rešavanje kosovskog pitanja, i smatra da to Kurti koristi.

Milić je zaključio i da se zbog politike balansiranja koju vodi Srbija može očekivati i ozbiljniji pritisak zapada.

2 COMMENTS

  1. Pa naravno
    Šta očekujete beogradski evropejci
    Nema zapadnih prijatelja o kojima pričate sve ove godine
    Ti prijatelji naoružavaju albance
    Probudite se iz zapadnog sna
    Zahtjevajte hitnu sednicu UN
    1244Rezolucija UN
    Sve objasnite
    Vojska Srbije da se vrati na KiM
    Bez toga nema života Srbima na KiM
    To valjda možete da razumjete
    Toliko ste pametni , Bože☦️Pomozi
    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Mislim da su ovo poslednji pokušaji da se Srbija primora da prizna lažnu državu Kosovo, pa da svi udjemo u EU i živimo u miru i slozi, kako to vidi Brisel ili Berlin kroz ružičaste naočare… Realnost je drugačija – Srbija neće pristati na otimanje svete zemlje i sve više se odaljava od EU koja gleda u Srpski čamac na talasima, a ne shavata da njen brod tone…
    PS čamce i pojaseve za spasavanje proizvode Rusija i Kina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here