EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
U IZVIDNICI: Miroslav Lajčak balkansku turneju počeo u Prištini

Poruke Miroslava Lajčaka nakon razgovora sa liderima albanskih partija nagoveštavaju da Evropska unija neće žuriti da okonča dijalog Beograda i Prištine, niti će posezati za ultimativnim rešenjima, ocenjuju analitičari. Oni ističu da na to ukazuje i Lajčakova izjava da očekuje da se dijalog završi tokom mandata Aljbina Kurtija, koji još nije ni stupio na dužnost premijera u Prištini.

Pitanje je, međutim, da li se sa takvim tempom pregovora slaže Amerika, koja podržava dijalog pod pokroviteljstvom Brisela.

EU i SAD su partneri, rekao je posle susreta sa Lajčakom ambasador Kosnet, poručujući da je dolaskom predsednika Džozefa Bajdena odnos Vašingtona i Brisela bliži, a cilj za Zapadni Balkan isti.

– Naš cilj su sveobuhvatno rešenje i evroatlantske integracije, koje će biti od koristi svim građanima Kosova i Srbije – napisao je Kosnet na Tviteru.

Komentarišući taj susret u Prištini, predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da to jasno pokazuje punu podršku SAD Briselu i Lajčaku za nastavak dijaloga.

– Čini se da Nemačka i Francuska kupuju vreme pošto je politika proširenja stavljena po strani i nikome se ne žuri da dijalog da rezultate.

Izgleda da su SAD spremne da se ubrza dijalog i ne zna se koliko će biti spremne da prihvate tu kupovinu vremena u iduće dve godine, kao i da ne dođe do sporazuma, mada još nismo čuli neki plan predsednika SAD Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan – rekla je Grubješićeva za naš list.

Ona je ukazala i na činjenicu da Lajčak nije rado viđen gost u Prištini, što se pokazalo i tokom ove posete, do koje je došlo nakon što je objavljeno da u svom kabinetu ima mapu na kojoj je KiM deo Srbije. Lajčak je objasnio da je tu mapu dobio i da zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, kao i da bi bilo neprofesionalno da je stavio neku drugu kartu Kosova, ali je u Prištini dočekan u nimalo prijateljskoj atmosferi.

– Lajčak nikad nije dobrodošao u Prištini i nezadovoljni su što im uopšte dolazi. Svi pominju Slovačku, zemlju iz koje je, a ona je među pet država članica EU koje ne priznaju takozvano Kosovo – konstatuje Grubješićeva.

Provokacije kojima su lideri partija kosovskih Albanaca dočekali specijalnog izaslanika EU za dijalog pokazale su ne samo da im smeta političar iz Slovačke koja nije priznala Kosovo, već i simulacija ljutnje na EU, jer navodno nije na njihovoj strani, komentariše za “Vesti” politički analitičar Dragomir Anđelković zastavu Albanije u prostorijama, u kojima su politički lideri Aljbin Kurti i Enver Hodžaj u sedištima svojih partija dočekali Lajčaka. Anđelković objašnjava da Albanci u Prištini ovim šalju poruku na dva nivoa.

– S jedne strane, provokativnim ponašanjem obraćaju se ne samo Slovačkoj, čiji je Lajčak nekadašnji šef diplomatije, već i svim članicama EU, koje nisu priznale Kosovo, a to su i Grčka, Kipar, Rumunija i Španija. Sa druge trane, od svega prave provokaciju kako bi Briselu pokazali da nisu zadovoljni, odnosno da su ljuti, jer izostaje savezništvo EU, mada je Nemačka, pa i EU sve vreme uz njih – tumači Anđelković.

Uočljivo je i da je specijalni predstavnik EU i pored “hladnog tuša” u Prištini ostao mekan u porukama, ukazujući da dijalog ne može trajati godinama, ali da nije na EU da ubrzava taj proces, već da Beograd i Priština odluče kada će se on nastaviti. Poručio je i da će dijalog biti nastavljen po formiranju nove vlade i skupštine Kosova i zaputio se u Beograd, gde ga je u sredu uveče čekao sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon Srbije Lajčak će obići i Crnu Goru. Njegovu balkansku turneju Dragomir Anđelković vidi kao borbu Lajčaka za novi mandat.

– On je došao u region da bi pokazao da nešto radi i dobio novi mandat, a jasno je da EU da hoće nešto da uradi po pitanju Kosova već bi to uradili – ocenio je Anđelković i dodao da je Lajčak, čija moć inače nije velika, u Prištini ispao kolateralna šteta.

Test za EU

-To kakav će biti stav nove garniture u Prištini o sprovođenju onoga na šta su se obavezali Briselskim sporazumom, opet biti test za EU, odnosno pokazatelj može da natera Prištinu da ispuni to na šta se obavezala – ocenila je Suzana Grubješić (na slici). Da se Prištini ne žuri da obnovi pregovore sa Beogradom Lajčaku je do znanja stavio i Aljbin Kurti, poručivši da je dijalog za njega “u četvrtom i petom redu prioriteta”, kao i da može biti odmrznut tek po formiranju Vlade.