Tanjug
Evropska unija

Portparol EU, Peter Stano kaže za Tanjug da EU, uvodenjem sankcija protiv Rusije i Belorusije, nije ciljala Srbiju niti njen energetski sektor, a da se trenutno vode razgovori između Brisela i Beograda kojim bi trebalo da se ”razjasne sve zabrinutosti Srbije vezi sa primenom i posledicama restriktivnih mera”.

– Nema sankcija EU protiv Srbije i nema planova za bilo kakve sankcije Srbiji. Sankcije EU u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu ciljaju na dve zemlje koje su očigledno odgovorne za to, a to su Rusija i Belorusija, kao i na određeni broj pojedinaca i kompanija iz ovih zemalja. Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima da razjasnimo sve njihove zabrinutosti u vezi sa primenom i posledicama restriktivnih mera – kaže Stano za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li EU ima u vidu posedice koje sankcije nametnute Rusiji mogu da imaju na određene sektore u Srbiji, uključujući i trgovinu foslinim gorivima, i kako će to biti biti rešeno ili kompenzovano, Stano kaže da EU već radi na jačanju podršek regionu Zapadnog Balakna u oblasti energetske bezbednosti kroz obezbeđivanje sredstava za investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i rehabilitaciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora .

– To sve radimo kako bismo smanjili zavisnost od fosilnih goriva i pomogli partnerima da bolje integrišu energetsku mrežu i pristupe energiji iz više izvora – objašnjava Stano.

U Briselu podsećaju da je početak radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska u januaru 2022. godine, za koji je EU obezbedila bespovratna sredstva od skoro 50 miliona evra, važan ”zajednički korak EU i Srbije” ka obezbeđivanju i diversifikaciji snabdevanja Srbije gasom.

– U bliskom kontaktu šmo i sa Sekretarijatom Energetske zajednice, pratimo i situaciju cena, ali i sigurnosti snabdevanja u regionu. Radimo sa svim našim partnerima na Zapadnom Balkanu na ublažavanju uticaja rata na njihovu ekonomiju i društvo – navodi Stano u razgovoru za Tanjug.

U Briselu napominju da je EU najveći i najtransparentniji donator i trgovinski partner Srbije i da joj pruža ubedljivo najviše podrške u razvoju za šta je izdvojeno tri milijarde evra bespovratnih sredstava za 13 godina.

– I dolazi još – poručuju iz Brisela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here