EPA-EFE

Ambasadori EU 27 na sastanku u Briselu razmatraju otvaranje spoljnih granica Unije od 1. jula uključujući i one prema zemljama Zapadnog Balkana.

Stalni predstavnici zemlja članica na redovnom sastanku u Briselu trebalo bi da se dogovore oko ponovnog otvranja granica Unije za punike iz trećih zemlja uključujući i Zapadni Balkan.

Evropska komisija je predložila da se sa postepenim koordinisanim ukidanjem restrikcija na putovanja u EU počne od 1. jula i to prvo prema trećim zemljama koje su u “sličnoj ili boljoj” epidemiološkoj situaciji.

Komisija je 11. juna zemljama članicam predložila da sastave listu zemalja prema kojima će granice biti otvorene od 1. jula navodeći da bi Zapadni Balkan trebalo da se nađe na toj listi.

U svetlu razvoja epidemiološke situacije u regionu, zemlje članice su već pod mogući nastavak zabrane putovanja stavile Severnu Makedoniju.

U Briselu navode da se trenutno razmatraju poslednji epidemiološki podaciji pri čemu Albanija i Kosovo imaju veći procenat zaraženih na 100 hiljada ljudi od EU proseka, a u Srbiji i BiH se “nizak nivo infekcije povećava”.

U Evropskoj komisiji ukazuju na činjenicu da odluka o otvaranju granica EU prema Zapadnom Balkanu nije zasnovana isključivo na epidemiološkoj situaciji već i na bliskim odnosima i interakcijama dve strane.

U diplomatskim izvorima navode da su se u nacrtu liste zemalja prema kojima EU granice još neće biti otvorene za putovanja zbog većeg prosečnog broja zaraženih Covid-19 našle i SAD i Brazil.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here