pixabay.com
Budimpešta

Evropska komisija preporučila je danas da se zadrže fondovi EU namenjeni za oporavak privrede Mađarske jer ta zemlja nije sprovela reforme u sektoru vladavine prava.

Evropski savet ima vremenski rok do 19. decembra da donese odluku na osnovu predloga Evropske komisije.

EK je u septembru predložila da blok suspenduje oko 7,5 milijardi evra sredstava za Mađarsku usled zabrinutosti zbog narušavanja demokratije i mogućeg lošeg upravljanja novcem iz EU.

Mađarska se saglasila sa 17 mera protiv korupcije, uključujući formiranje radne grupe za borbu protiv korupcije i izmenu regulativa za javne nabavke, ali je Evropska komisija izrazila uverenje da nije učinjeno dovoljno na rešavanju problema.

Sredstva mogu biti zamrznuta na osnovu nedavno uvedenog uslovnog mehanizma koji omogućava EU da preduzima mere za zaštitu budžeta, piše AP.

Svaki postupak za suspenziju fondova moraju odobriti članice EU i za to je potrebna “kvalifikovana većina”.

Evropska komisija je odobrila plan za oporavak Mađarske od pandemije vredan 5,8 milijardi evra, ali samo uz uslov da ta zemlja sprovede 27 mera, uključujući 17 sa kojima se prethodno saglasila za rešenje spora oko fondova.

“To znači da neće biti isplate na osnovu plana oporavka sve dok Mađarska u potpunosti i na ispravan način ne sprovede 27 mera”, ističe se u saopštenju Evropske komisije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here