commons.wikimedia.org/Stephane Mignon

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je, povodom odluke prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju tzv. Kosova, da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijalogu Beograda i Prištine.

– Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika – navela je Kocijančić .

U pisanom saopštenju, u odgovor na pitanje Tanjuga o reakciji EU na poslednju provokaciju od strane Prištine, Kocijančić je dodala i da je EU povodom novonastale situacije „u kontaktu sa obe strane“. Dogovor o posetama zvaničnika počeo je da se primenjuje 1. decembra 2014. godine i već je kršen više puta od strane Prištine.

Svakog puta EU je pozivala na primenu postignutog dogovora koji podrazumeva obaveštenje jedne strane o poseti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime