pixabay.com
Foto: Ilustracija

Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću “direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu.

Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

– Britansko oružje, oprema i obuka unapređuju odbranu Ukrajine od napada. I mi ćemo nastaviti da stojimo snažno iza ukrajinskog naroda kako bismo osigurali da Putin ne postigne uspeh u Ukrajini – izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Najnovija tranša pomoći dolazi nakon što je Britanija u maju saopstila da će obezbediti dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške i pomoći Ukrajini, čime se ukupna vojna i ekonomska podrška Londona ove godine povećala na 3,8 milijardi funti, podseća Rojters.

Ukrajinske trupe su takođe započele obuku u Britaniji, pošto je Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana.

Na dvodnevnom samitu NATO-a koji je usresređen na rusku invaziju, koju Moskva zvanično naziva „specijalna vojna operacija za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine”, postignuta je saglasnost sa planovima za modernizaciju oružanih snaga Kijeva, i poručeno da alijansa u potpunosti stoji iza „herojske odbrane Ukrajinaca”.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u obraćanju preko video-veze na samitu u Madridu rekao da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara mesečno za njenu odbranu, navodi Rojters.

2 COMMENTS

  1. Od koga će da pozajme milijardu funti ??? …od Kine ?
    Gde će da nadju 10 000 vojnika svakih 120 dana? pa i ovi što su tamo napištaju Ukrajnu jer neće da ginu…
    Zar Škoti najesen nemaju referendum o izlasku iz VB ??? Zar nema štrajkova nezadovoljnih ljudi u VB???…
    Stvarno mi se čini da im je vlast potpuno otudjena od realnosti…

  2. Nesto moraju da pricaju, narod je nezadovoljan jer nema hleba Ali djonsona i ekipu ne zanima koliko ce ukrainaca poginuti, Sto vise to bolje, Zar nemaju agendu o zlatnoj milijardi, svi ostali neka se poubijaju Sami, Ono Sto ostane likvidirace oni, pogledajte gde sve salju oruzje i PSE rata, placdnike, cak i placenike Koji sluze njihovu vojsku, iz azijskih siromasnih krajeva regrutuju najsposobnije kako bi ubijali za korist bogatih

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here