EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Kremlj je odbacio optužbe britanskog ministra inostranih poslova Dominika Raba da je Rusija navodno umešana u incident sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ u Minsku, poručivši da se radi o rusofobičnoj opsesiji i želji da se Moskva optuži za sve na svetu.

– U pitanju je rusofobična opsesija, fiks ideja da se Rusija optuži za sve i svja. Verovatno će već uskoro doći do toga da će Rusija biti optužena jednostavno zbog činjenice da postoji – rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Moskva se ne slaže sa takvim optužbama, ali strpljivo prati, dodao je on.

– Ali shvatamo da je ovo taj slučaj kada verovatno čak nema ni smisla pokušati objasniti nešto. Zaista, u ovoj situaciji fobije i opsednutost verovatno već uzimaju maha i počinju da ne daju prostora autorima tih izjava da trezveno procene situaciju – smatra portparol ruskog predsednika.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominik Rab u ponedeljak je izjavio da će London razmotriti predlog uvođenja ograničavajućih mera protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Jamal – Evropa“ nakon incidenta sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ u Minsku. Rab je izrazio sumnju u to da je do incidenta moglo da dođe „bez makar prećutnog pristanka Moskve“.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajaner“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protaševič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here