Unsplash

Britanske zdravstvene vlasti pozvale su svakoga ko je pozitivan na virus majmunskih boginja da se suzdrži od seksa dok simptomi ne nestanu.

U novom uputstvu objavljenom u ponedeljak, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva takođe je preporučila da prethodno zaražene osobe nastave da koriste kondome u periodu od osam nedelja nakon što virus prođe, kao meru predostrožnosti.

Zdravstvena agencija je saopštila da su rizici za širu javnost i dalje mali, ali je ohrabrila ljude da kontaktiraju zdravstvenog radnika ako primete bilo kakve neobične osipe ili lezije, prenosi “CNBC”.

Savet dolazi nakon što je Britanija zabeležila dodatni 71 slučaj virusa tokom vikenda, čime je ukupan broj u Velikoj Britaniji dostigao 179 manje od mesec dana nakon što je prvi slučaj bio 7. maja.

Velika Britanija sada ima najveći broj slučajeva majmunskih boginja među neendemskim zemljama, a slede Španija sa 120 i Portugal sa 96.

Od ponedeljka je bilo 555 potvrđenih i sumnjivih slučajeva majmunskih boginja u zemljama van Afrike.

Sve veći rizik od seksualnog prenošenja

Majmunske boginje su retka zarazna bolest koja se obično nalazi u zemljama centralne i zapadne Afrike. Simptomi uključuju osip, groznicu, glavobolju, bol u mišićima, otok i bolove u leđima.

Iako je virus generalno blag, obično nestaje sam od sebe u roku od dve do četiri nedelje, zdravstveni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog nedavnog porasta broja slučajeva u zemljama u kojima se majmunske boginje obično ne šire, kao i zbog sve većeg rizika od prenošenja u zajednici.

Većina slučajeva do sada se prenosila seksualnim odnosima, a posebna koncentracija slučajeva se javlja unutar gej i biseksualnih zajednica i muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Telo za javno zdravlje saopštilo je u ponedeljak da još nije jasno da li bi nedavna epidemija mogla da dovede do globalne pandemije, ali je rekla da trenutno postoji prilika da se obuzda sve veći broj slučajeva.

SZO je takođe saopštila da trenutno razmatra da li bi epidemiju trebalo oceniti kao “potencijalnu vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja”.

 

1 COMMENT

  1. Идеја није лоша. Можда ће и Срби почети са упражњавањем секса кад се зажеле деце а не као данас, кад се врате из Арене или кафане, где су слушали и буљили у певачице у доњем вешу. Или након што су прочитали Вести 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here