EPA/Adam Vaughan
Lider Laburističke stranke Kir Starmer

Lider britanske Laburističke stranke Kir Starmer pozvao je na hitno održavanje generalnih izbora nakon ostavke premijerke Velike Britanije Liz Tras.

On je rekao da Britanija ne može da ima “još jedan eksperiment na čelu Konzervativne stranke”.

– Ovo nije samo “sapunica” na vrhu torijevske stranke. Sve to nanosi veliku štetu reputaciji naše zemlje. Potrebni su nam opšti izbori kako bi javnost mogla da iznese mišljenje u vezi sa ovim potpunim haosom – istakao je Starmer.

Prema njegovim rečima, postoji alternativno rešenje i to je stabilna laburistička vlada.

– Spremni smo da formiramo vladu, stabilizujemo ekonomiju i sprovedemo stvaran plan za životni standard i pomognemo ljudima u vezi sa krizom troškova života – naveo je Starmer.

Liberalne demokrate, SNP i Zeleni takođe su pozvali na hitno održavanje izbora. Lider SNP u Vestminsteru Jan Blekford izjavio je da “potpuni haos u centru torijevske vlade ne može da se nastavi”.

– Pomisao da bi torijevci mogli da nam nametnu još jednog vođu je nešto prema čemu narod, po mom mišljenju, oseća odbojnost – rekao je Blekford za BBC.

On je naglasio da “mora postojati odraz raspoloženja javnosti”.

– Vidjeli smo da je podrška torijevskoj stranci propala kroz zemlju u poslednjih nekoliko sedmica – istakao je Blekford.

On je dodao da je Konzervativnoj stranci “isteklo vreme” i da je odgovorna da postupa u skladu sa nacionalnim interesima, prenosi BBC.

Lider Liberalnih demokrata Ed Dejvi rekao je da Britaniji ne treba novi konzervativni premijer koji će se kretati od krize do krize i da su potrebni opšti izbori. Dejvi je napomenuo da nijedan kandidat za premijera ne može da pruži stabilnost, jer je Konzervativna stranka “toliko podeljena”.

Sledeći redovni opšti izbori nisu planirani pre 2024. godine.

Trasova je podnela ostavku posle samo 45 dana na funkciji, tvrdeći da ne može da ispuni ono zbog čega je izabrana.

Očekuje se da novi premijer bude imenovan do 28. oktobra.

1 COMMENT

  1. Да је памети у Британији водила би их влада која би скинула земљу са списка легитимних мета Руске федерације.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here