commons.wikimedia
Britanska nuklearna podmornica HMS "Trenčant"

Velika Britanija uputila je nuklearnu podmornicu “HMS Trenčant” na Arktik u okviru vojnih vežbi NATO-a, što je “jasno upozorenje” predsedniku Rusije Vladimiru Putinu usled jačanja ruske flote, piše britanski portal “Dejli ekspres”.

U operaciji NATO-a, koja nosi kodni naziv „Dajnemik mangus“, učestvuju podmornice Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Norveške i Nemačke, kao i njihovi vojni brodovi i avioni. Vežbe se održavaju nedaleko od linije protivbrodske odbrane NATO-a u severnom Atlantiku između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije.

– Prisustvo Velike Britanije u tim velikim protivpodmorničkim vežbama NATO-a sa dve protivpodmorničke fregate, podmornicom, kao i novim pomorskim patrolnim avionom P-8 “Posejdon” je najznačajnije u poslednjih nekoliko godina. Velika Britanija povećava svoj autoritet i svoju ulogu na Arktiku – rekao je vojni ekspert Ijan Balantajn za britanski portal.

Prema pisanju britanskih medija, vojne vežbe Alijanse održavaju se zbog jačanja ruske aktivnosti u arktičkom regionu, koja se između ostalog, odnosi i na održavanje velikih vojnih manevara.

Balantajn ističe da je poruka Velike Britanije i NATO saveznika “upućena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ukazuje na to da je Alijansa prvi put posle duže vremena spremna da odlučno pošalje svoje pomorske snage na Arktik i prati razvoj novog ruskog naoružanja”.

Prošle nedelje je saopšteno da su britanski vojnici podigli lovce “Eurofajter tajfun” u susret ruskim avionima koji su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru severno od Škotske.

Član britanskog parlamenta Džejms Hepej smatra da su postupci ruskih vojnika “provokacija” na koju je Velika Britanija reagovala “bez oklevanja”.

– Opasan let ruskih aviona prema našem vazdušnom prostoru jasno je podsećanje na opasnosti sa kojima se mi, kao nacija, svakodnevno suočavamo – istakao je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova više puta je isticalo da ruski avioni lete strogo u skladu sa međunarodnim pravilima.

Podsetimo, ruska Severna flota će od naredne godine biti posebna vojno-administrativna jedinica, odnosno peti vojni okrug pored Zapadnog, Južnog, Centralnog i Istočnog. Teritorija Severne flote obuhvataće granice Republike Komi, Arhangelske i Murmanske oblasti kao i Neneckog autonomnog okruga.

Osnovu Severne flote čine nuklearne raketne i torpedne podmornice, avijacija, razne vrste brodova, nosači aviona. Na čelu Severne flote je teška nuklearna krstarica “Petar Veliki”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here