Britanska štampa o papinom izvinjenju

0

"Indipendent" donosi veliki članak u kojem jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja u Irskoj traži da papa odustane od zataškavanja istine i prebacivanja krivice na medije, seksualnu revoluciju, sekularizaciju društva, pa čak i đavola, za nedopustivo ponašanje svojih sveštenika.
 

Papa sam mora da preuzme odgovornost za sagrešenja sveštenika i da jasno stavi do znanja da će za to odgovarati, a sama Katolička crkva mora da ustanovi globalne mere za zaštitu dece, piše Kolm O’Gorman, koga je jedan sveštenik silovao kao dečaka.
 

Da li je izvinjenje stiglo prekasno: Papa Benedikt XVI

"Gardijan" iznosi pitanja u vezi sa odgovornošću pape Benedikta XVI u vreme dok je bio minhenski kardinal, a u slučaju nekažnjavanja sveštenika optuženog za pedofiliju, konstatujući da je svakako vidna jasna razlika u njegovom stavu prema ovom sagrešenju onda i sada, te da bi to moglo da nanese trajnu mrlju njegovom papstvu, prenosi Bi-Bi-Si.
 

Papa Benedikt XVI izvinio se danas žrtvama pedofilije sveštenika katoličke crkve u Irskoj i rekao da zbog toga oseća sramotu i kajanje.
 

"Vi ste pretrpeli veliku patnju i iskreno mi je žao zbog toga", poručio je papa u pastoralnom pismu bez presedana kojim se papa obratio žrtvama, prenose agencije.
 

On je u pismu najavio i da će Vatikan sprovesti zvaničnu istragu u irskim biskupijama, verskim školama i manastirima koji su umešani u skandal i izrazio spremnost da lično razgovara sa žrtvama i izrazi svoje žaljenje i na taj način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here