EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Britanski poslanici Tim Faron i Stiv Bejker pozvali su NATO i Veliku Britaniju da podrže vernike i sveštenike SPC u Crnoj Gori, u tekstu za Njuzvik, u kojem ocenjuju da je crnogorski Zakon o veroispovesti donesen u suprotnosti sa modernim, demokratskim, parlamentarnim normama, vladavinom prava, imovinskim pravima i pravima pojedinaca da upražnjavaju svoju veroispovest “pred Bogom i bez države i političara, koji služe kao posrednici”.

U autorskom tekstu koji američki magazin objavljuje u rubrici “mišljenja”, britanski parlamentarci, ističu da pripadaju različitim strankama, konzervativcima i laburistima, ali da u ovom slučaju imaju jedan stav – da svi imaju pravo slobode mišljenja, savesti i veroispovesti, pa i pripadnici SPC u Crnoj Gori.

Ističu da skoro 80 procenata građana Crne Gore priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu kao svoju, i da poštuju tradiciju dugu više od 800 godina stare srpske hrišćanske crkve koja traje na tom prostoru.

Faron i Bejker naglašavaju i da jedan čovek i njegova partija vladaju neprekidno Crnom Gorom već više od 30 godina i ocenjuju da je crnogorski predsednik Milo Ðukanović previše lako prihvaćen, a da je njegov odnos prema hrišćanima “stavio Crnu Goru na svetsku mapu”.

“A sada, sa dugom prema Kinezima i bez dovoljno keša u rukama da podmaže motor svoje privrede, on taj novac želi da dobije konfiskujući imovinu”, navode oni.

Bejker i Faron poručuju da je važno da Britanija i njeni saveznici deluju, i to brzo.

Ukazuju da je nesumnjiva posvećenost NATO građanima Crne Gore, kao i svim narodima čije su zemlje članovi Alijanse, ali ocenjuju da to ne bi trebelo da bude tako za političko rukovodstvo Crne Gore kada, kako navode, deluje suprotno konvecijama iz Ugovora da brani “zajedničko nasleđe i cibvilizaciju svog naroda, zasnovano na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava”.

Nedavno su i predstavnici američke Komisije za verske slobode ocenili da su pravoslavci u Crnoj Gori na udaru Zakona o slobodi veroispovesti za koji, kako navode, Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da je izgovor za oduzimanje njene imovine.

“U Crnoj Gori su napadnuti pravoslavni hrišćani. Od decembra traju protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti, za koji mnogi veruju da će omogućiti vladi da oduzme versku imovinu. Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da je zakon izgovor za oduzimanje njene imovine”, naveli su u autorskom tekstu Džoni Mur i Nuri Turkel, članovi Komisije SAD za međunarodne verske slobode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here