Britanski razarač zaplovio ka Ormuskom moreuzu

0

Velika Britanija je u Ormuski zaliv uputila razarač „Defender“ koji treba da prati trgovačke brodove, saopštila je Vojna mornarica Ujedinjenog Kraljevstva.

Ranije je saopšteno da „Difender“, koji je isplovio iz Portsmuta 12. avgusta, ide ka Azijsko-pacifičkom regionu.

“’Difender‘ će se priključiti brodovima britanske kraljevske mornarice u Ormuskom moreuzu. On je napustio luku Portsmut istovremeno s fregatom ’Kent‘. Oba broda će biti angažovana zajedno sa snagama međunarodnih partnera. Fregata ’Montroz‘, koja je osigurala prolazak već 30 brodova kroz moreuz, ostaće u regionu“, navedeno je u saopštenju.

Zaoštravanje situacije u oblasti Persijskog zaliva počelo je pošto je 19. jula Vojna mornarica Islamske revolucionarne garde zadržala u iranskim teritorijalnim vodama britanski tanker „Stena impero“ i nakon toga je pratila do luke Bender Abas. Taj incident je bio odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera u britanskom Gibraltaru.

SAD su saopštile da će formirati međunarodnu koaliciju koja bi patrolirala vodama oko Irana i Jemena. Velika Britanija je, takođe, saopštila da namerava da formira zajedničku evropsku misiju za zaštitu komercijalnih brodova u Ormsukom moreuzu. Britanija se kasnije složila da se priključi američkoj misiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here