pixabay.com

Razlog zbog kojeg je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida je taj što Amerikanci misle da Srbi guraju Bosnu ka kolapsu i žele to da spreče.

To je ocenio istraživač britanskog Centra za geopolitike Timoti Les, dodajući da su se SAD možda pogrešno proračunale i potcenile žestinu reakcije Srba.

– Razlog zabrane je to što Bajdenova administracija veruje da Srbi guraju Bosnu prema kolapsu i želi da pokaže da se to neće tolerisati – naglasio je Les u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, teško je izbeći zaključak da su se SAD, možda ohrabrene od strane Incka i idealista u Bajdenovoj administraciji, pogrešno proračunale, precenjujući snagu svog položaja i potcenjujući žestinu reakcije Srba”.

Taj bivši britanski diplomata je dodao da će se još videti, ali da ne isključuje mogućnost da će SAD morati da naprave kompromis ili odustanu.

– Ako bude tako, to bi bilo u skladu sa obrascem ponašanja Bajdenove administracije u kojem se preti drugima – bilo Rusiji zbog Ukrajine ili Nemačkoj zbog Severnog toka II, a zatim povlači kada se shvati da ne može da se nametne svoj stav – kazao je Les.

On je zaključio da bi ishod mogao biti isti u Bosni, ostavljajući visokom predstavniku još manje moći, a Kristijana Šmita “hendikepiranog” pre nego što je uopšte počeo da radi.

Bivši britanski diplomata je naveo da je Inckova zabrana bila u skladu sa obrascem razvoja događaja poslednjih nedelja, uključujući Bajdenovo izvršno naređenje i imenovanje Kristijana Šmita, jače figure od Incka, čija je misija da ograniči Srbe.

– Poruka je da su SAD i njihovi saveznici krajnji autoritet u Bosni i da će oni odlučiti o sudbini zemlje – istakao je Les.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o zaključima koje je u petak usvojio Parlament Republike Srpske u Banjaluci, a kojima se odbija pridržavanje i primena Inckove odluke, istraživač britanskog Centra za geopolitike je rekao da je to bio predvidljiv odgovor.

– Srbi nisu mogli da dozvole da odluka visokog predstavnika stoji iz istog razloga zbog kojeg je SAD guraju – ne mogu da dozvole da spoljni akter blokira njihov krajnji cilj – nezavisnost – rekao je Les.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko meseci nije bilo došlo do eskalacije u poricanju genocida koja bi zahtevala upotrebu “bonskih ovlašćenja” za njegovu zabranu.

– Ne mislim da se ovde radi o Srebrenici ili genocidu, ne sumnjam da su Incka i druge spoljne aktere uznemirili odbijanje Srba da prihvate krivicu za svoje postupke u ratu. Incko ovo vidi kao stalnu provokaciju prema Bošnjacima koja sprečava pomirenje i uobličavanje Bosne kao države, što je cilj zapadne politike – naveo je on.

Incko je nesumnjivo želeo da učini nešto kako bi ovo rešio pre nego što napusti funkciju, rekao je Les, ocenivši da “povremeni čin laskanja Karadžiću i Mladiću teško da predstavljaju egzistencijalnu pretnju državi”.

Prema njegovim rečima, političko rukovodstvo, uključujući Milorada Dodika, ne negira činjenice o onome što se dogodilo u Srebrenici, čak i ako odbija da upotrebi reč genocid da to opiše.

On je kazao da Srbi, takođe, vide etiketu genocida kao pretnju postojanju Republike Srpske.

– Ako se zaista radi o genocidnoj tvorevini, onda ona nema legitimitet i mogla bi biti ukinuta – naglasio je Les i dodao da je taj strah verovatno neosnovan, jer su SAD posvećene Dejtonskom sporazumu, čiji je deo i Republika Srpska, ali da je strah stvaran zbog političkih konsekvenci.

Na pitanje kakve će biti posledice Inckove odluke i odluke parlamenta Republike Srpske u vezi sa opštom situacijom i bezbednošću u Bosni i Hercegovini i regionu, Les je kazao da su prošlonedeljni događaji odgovor Srba na pojačan pritisak, odnosno otvoren čin prkosa.

– Srbi su odbacili ovlašćenja OHR-a i novog visokog predstavnika. Srbi su blokirali državu, čineći Bosnu korak bliže raspadu. Sada SAD i njihovi saveznici moraju da odgovore – naveo je on.

Međutim, nastojim da shvatim da vidim šta SAD i njihovi saveznici mogu praktično da učine da nateraju Srbe da se povuku, kazao je Les.

– Oni ne mogu nasilno da uklone Dodika ili bilo koga drugog, jer u Bosni nema dovoljno stranih trupa za to, a Evropljani to ionako ne bi dopustili – dodao je bivši diplomata.

Ništa se ne može postići pokušajem osnaživanja opozicije jer je politička klasa (u Republici Srpskoj) jedinstvena po ovom pitanju, naveo je Les.

– Vašington bi potencijalno mogao da sankcioniše srpsko rukovodstvo, ali to bi predstavljalo veliku eskalaciju i nosilo bi rizik – istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, SAD bi morale da deluju same, jer Evropljani ne žele da izazovu veliku krizu koja bi mogla navesti Srbe da proglase nezavisnost, a Rusija bi se aktivno protivila sankcijama.

1 COMMENT

  1. Britanc i amerikanci ne znaju ni jedan grad osim možda Sarajeva koji se nalazi u BiH.
    S obzirom na to, bolje im je da gledaju svoja posla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here