EPA
Stroge mere kontrole na aerodromima

Novi, mutirani soj virusa korona koji se već nedeljama iz Velike Britanije širi po Evropi, stigao je i do Australije. I to ne samo da je stigao, već je za tili čas napravio džumbus u državnim anti-kovid propisima.

Pošto je takozvani britanski tip kovida potvrđen kod jedne spremačice hotelskog karantina u Brizbejnu, glavni grad Kvinslenda momentalno je počeo da doživljava sudbinu Melburna i Sidneja.

Brizbejn je naime već treći dan u potpunoj izolaciji, uz neizbežnu zabranu ulaska njegovim stanovnicima ne tlo drugih australijskih država i teritorija.

Takođe, vlasti u Kvinslendu su pored uvođenja “lokdauna” izdale naredbu svim građanima šireg područja Brizbejna da moraju da nose maske na licu čim pređu prag svog doma! Ali, to nije sve.

Nacionalni kabinet je istog trenutka kada se saznalo za prvi lokalni slučaj zaraze mutiranim virusom, za koji političari i zdravstveni zvaničnici kažu da je za 70 odsto opasniji i brže se širi od običnog, doneo odluku da prepolovi kvotu putnika iz inostranstva koji u toku jedne nedelje mogu da dođu u Australiju.

Ovakva odlula dovela je u još teži položaj desetine hiljada australijskih državljana koji su već mesecima zaglacljeni u inostranstvu i nestrpljivo čekaju prvu priliku da se ukrcaju u avion i krenu kući. Nije malo onih koji smatraju da je država potpuno zapostavila sopstvene građane, od kojih se mnogi nalaze u inostranstvu pritisnuti finansijskim teškoćama, a nemali broj njih i sa hroničnim zdravstvenim problemima. Međutim, savezni premijer Skot Morison ne misli tako…

– Savezna vlada nije zaboravila na Australijance u inostranstvu. Do sada je već izdvojeno 15,5 miliona dolara na ime pomoći, od toga 4,2 miliona u vidu kratkoročnih beskamatnih zajmova, a preko 11 miliona kao direktna finansijska podrška – rekao je Morison, naglašavajući da je Ministarstvo inostranih poslova spremno da nastavi da pomaže australijske državljane koji imaju istinske poteškoće u inostranstvu.

Novi limit na broj povratnika važiće za NSW, Kvinslend i Zapadnu Australiju, dok se broj putnika za Viktoriju i Južnu Australiju za sada neće smanjivati jer je svakako bio daleko niži nego za ostale tri države. O kvotama za Tasmaniju, ACT i Severnu teritoriju, Savezna vlada će pojedinačno utvrditi kvote sa lokalnim vlastima.

Ovim potezom država namerava da smanji pritisak na hotelske karantine, pošto postoji objektivna mogućnost da će početi da pristiže sve više ljudi zaraženih mutiranim virusom. Kako bi se Australija dodatno zaštitila, svi putnici koji uspeju dadođu na red za povratak u narednih mesec dana, moraće pre ukrcavanja u avion da dobiju negativan test na kovid, a zatim će ponovo biti testirani odmah po sletanju u Australiju.

Takođe, na njihovim uzorcima testova radiće se genomsko sekvenciranje, kako bi se tačno utvrdilo odakle potiče i kojem soju pripada virus kojim su zaraženi. Oni koji su inficirani sada će morati da prođu još jedan testm neposredno pre nego što budu pušteni da idu kućama. Zvuči neverovatno, ali to do sada nije činjeno, već se smatralo da nakon tri dana bez simptoma bolesti, odnosno deset dana od pozitivnog testa, osoba više nije zarazna i može da ide kući.

Međutim, kada je proteklih dana jedna žena posle 10 dana od pozitivnog testa na mutirani soj virusa dobila dozvolu da izađe iz karantina u Melburnu i vrati se kući u Kvinslend, naknadnim testiranjem u Sanšajn Koustu utvrđeno je da je ona i dalje pozitivna na kovid!

Pored ove mere predostrožnost, takođe se uvodi obavezno svakodnevno testiranje za osoblje karantinskih hotela, kao i za radnike obezbeđenja.

– Procenjuje se da će ovaj soj virusa uskoro postati dominantan u svetu. Dakle, ne treba ga vezivati za jednu zemlju, pošto se već proširio u preo 30 država. Čak 80 odsto Australijanaca koji se nalaze u inostranstvu trenutno borave upravo u tim državama – kaže Skot Morison i tvrdi da postoje i drugi tipovi mutacije kod korone.

– To znači da ovaj virus nastavlja da piše svoja pravila i primorava nas da stalno moramo iznova da se adaptiramo i menjamo način borbe protiv zaraze.

Drugim rečima, nove mere na svim nivoima nas očekuju u narednim nedeljama i mesecima. Ne samo virus, već i sve što ga prati, očigledno će biti tu oko nas još dugo vremena.

Nove kvote na broj povratnika

Do 15. februara na snazi će biti smanjene kvote na broj povratnika iz inosranstva, a gledano po državama i teritorijama, ograničenja na nedeljnom nivou su sledeća:

Novi Južni Vels             1.505

Zapadna Australija         512

Kvinslend                      500

Viktorija                                    560

Južna Australija             490

Ukupno                         3.567 (putnika nedeljno)

* Kvote za Tasmaniju, ACT i Severnu Teritoriju biće dogovorene sa lokalnim vlastima.

** U inostranstvu se trenutno nalazi više od 25.000 Ozija, koji žele da se vrate kućama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here