Tanjug
Ana Brnabić

Srbija je u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1 odsto i time smo prema fleš proceni Ministarstva finansija završsili drugi kvartal sa padom od 6,5 BDP-a, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

– Rezultati su dobri, mnogo bolji nego što smo očekivali. To je velika stvar za privredu i građane – rekla je Brnabić.

Taj rezultat je ostvaren, kaže, u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekomnomije širom sveta imaju pad u dvocifrenim procentima, uključujući i najjače ekonomije sveta.

– Mi smo u junu 2020. imali blagi rast od 0,1 odsto i time smo prema fleš proceni Ministarstva finansija završsili drugi kvartal sa padom od 6,5 odsto našeg BDP-a – navela je Brnabić.

Čestitala je i građanima i privredi na tom rezultatu, zamolila ih da nastave zajedničku borbu, te poručila da će Vlada uvek biti na usluzi i građanima i privredi.

– Čitava godina je takva da su nam potrebe dobre vesti i optimizam – naglasila je premijerka.

Najveći rast zaposlenih u proizvodnji motornih vozila

– Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu godine beleži se u oblasti proizvodnje motornih vozila – 21,1 odsto i to govori da postoji veliko poverenje investitora u Srbiju – rekla je Ana Brnabić.

– Oni nisu napuštali Srbiju zbog krize, imamo kompanije koje su nastavile investicije u Srbiju i kompanije koje će tek krenuti da grade svoje pogone. U odnosu na 2019, ovo je godina kada su se neke investicije završile i ljudi su otvarali radna mesta – rekla je Brnabić i kao primer navela kompanuju Magna u Aleksincu.

Što se tiče rasta broja zaposlenih, ona je navela da se beleži rast od 17,1 odsto u oblasti računarskog programiranja i da kompletna IT industrija beleži blagi rast od 4,5 odsto.

– Postoje najave za još neke investicije i to je razlog za optimizam – rekla je Brnabić.

U rudarstvu se takođe, kako je navela, beleži rast od 11,9 odsto zahvaljujući, pre svega, investicijama “Ziđina” i projektu “Čukaru Peki”.

Istakla je da je grupacija Rio Tinto odobrila 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti u narednih 16 meseci, što je, naglašava, velika stvar u ovakvoj krizi.

I u građevinarstvu se beleži rast, 10,1 odsto, jer je nastavljeno sa ulaganjima, rekla je Brnabić.

– Vidi se da postoji poverenje u ekonomiju Srbije i našu zemlju generalno – zaključila je premijerka.

Predviđali smo pad 1,8%, sad očekujemo nulti rast

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su strani investitori pokazali ogromno poverenje u Srbiju u uslovima Kovid krize, da niko od njih nije otkazao ulaganja, i najavila dogovore sa njima o važnim pogonima za našu zemlju već u septembru ili oktobru.

Brnabić je rekla da svi indikatori koje imamo u prvom polugodištu, u kojem je ostvaren minimalan pad bruto domaćeg proizvoda od 0,9 posto, govore da ćemo imati bolji rezultat, da nećemo dalje pada ali ni rasti, te da bi rast BDP-a mogao da bude oko nule što bi bio veliki uspeh.

Podsetila je pri tome da je u ranijim procenama vlada predviđala pad za celu godinu od 1,8 odsto, a Međunarodni monetarni fond od 3,0 procenta, što je daleko najmanja projekcija pada te institucije u odnosu na procene za ostale zemlje sveta.

Stabilan broj zaposlenih, 1,6 posto više nego lane

– Uprkos krizi Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, beleži se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto -izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla da ohrabruje to kako se ponaša tržiste rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Rekla je da privreda Srbije u prvom kvartalu bila najbolje rastuća u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija…

– U drugom kvartalu ove godine mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u drugom kvartalu bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, mi smo imali pad od 6, 5 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto… – rekla je premijerka.

Ona je istakla da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezutatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori daju to za pravo.

– Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat – rekla je Brnabić.

Ostvareni rezultati fantastični

– Obzirom na to da je Srbija imala rast u prvom kvartalu ove godine od pet posto, znači da smo prvu polovinu 2020. godine završili sa padom od 0,9 odsto, i ovo je fantastičan rezultat – ocenila je predsednica vlade.

Premijerka je rekla da su, obzirom na okolnosti u svetu, rezulati Srbije nešto čime treba da budemo ponosni kao zemlja.

– Zaista fantastičan rezultat. U ovakvim okolnostima, u ovakvom trenutku na svetu sa ovakvim trpljenjem ne samo naše ekonomije, nego ekonomije čitavog sveta, na koju smo na kraju krajeva mi oslonjeni, ovo je zaista nešto čime mi treba da se ponosimo – rekla je Brnabić.

Kaže da je u scenariju najjačeg udara krize, kada je država radila projekcije, projektovano da će u drugom kvartalu pad ekonomije biti 15,4 posto.

– Pa smo onda revidirali ovo na 11,1 posto, pa smo u junu dodatno revidirali i smanjili na minus 9,9 posto i, završili sa minus 6,5 posto. Dakle toliko je bolje od očekivanog, prognoziranog radila naša ekonomija u ovom izuzetno teškom drugom kvartalu – rekla je premijerka.

– Ono što takođe izuzetno ohrabruje je kako se ponaša naše tržište rada u ovom trenutku i tu imamo stabilan broj zaposlenih – rekla je Brnabić.

Čak 94 % privrednika ne očekuju smanjenje zaposlenih

– U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostvarilo je povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal – kaže predsednica Vlade.

Ona je rekla da raduje što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu.

Navela je da u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trenitng cenatara umesto centara za obuke, kao i prošisrenje obuhvsta reforme sezonskog zapošljavanja za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Tako je u planu, dodaje, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

– Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama – rekla je predsednica Vlade.

Čestitala je svim građanima i privrednicima na tome što se bore zajedno sa Vladom i što imaju veru u Srbiju, te poručila da im Vlada ostaje na usluzi.

Naglasila je i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju pod kontrolu u vezi sa koronavirusom.

– Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije – navela je Brnabić.

Industrija, promet i građevina pogurali privredu

– Razlozi za bolji rezultat od očekivanog su odličan oporavak industrije, rast potrošnje u trgovinama, bolji od očekivanog rezultat u građevini, gde je pad mnogo manji od očekivanog – rekla je Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da je važno ono što je Aleksandar Vučić radio od 2014. godine, jer sada i pored vanrednih ulaganja u zdravstvo zbog kovida, Srbija ima novac da nastavi da gradi ključne projekte u infrastrukturi.

– Tada su građani podržali te teške mere, hvala im na tome, i to nam se sada vraća – rekla je ona.

Istakla je i da imamo odličnu poljoprivrednu godinu, po rezultatima treću uzastopno iznad desetogodišnjeg proseka.

– To mnogo govori o tome kako se promenila naša poljoprivreda, i u toj oblasti nastavićemo strateška ulaganja – rekla je premijerka.

Kao oblasti u kojima je ostvaren rast navela je i 6,3 odsto rasta u prehrambenoj industriji, 2,4 odsto rasta u industriji pića, 16,9 posto rasta u farmaceutskoj i 9,6 posto rasta u hemijskoj industriji.

– Pad su ostvarili turizam i ugostiteljstvo, ali hvala građanima što ostaju u zemlji, to je značajno za oporavak u domaćeg turizmu – rekla je Brnabić i dodala da su kapaciteti van Beograda i Novog Sada popunjeni i do 80 procenata.

Pad od 46,7 procenata zabeležen je u proizvodnji motornih vozila, a kod gume i plastike on je 14,7 procenata.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime