Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem važnost posete navodeći da želi da resetuje odnose dve zemlje. Ona je pozvala Crnu Goru da se već danas pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Želimo da resetujemo odnese između Srbije i Crne Gore. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja. Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo, a koja mogu da utiču na poboljšanje – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da dok mi imamo hrane i naši prijatelji i partneri u regionu će imati za sebe. Ističe da imamo mnogo šansi za saradnju i u energetskom sektoru.

– Naša obaveza je da učinimo mnogo u tome, posebno u regionalnim projektima, koji podrazumevaju značajne hidropotencijali, i tu mnogo značajnih energetskih kapaciteta mogu dobiti i Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina – navela je Brnabić.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Želim da zahvalim Abazoviću na tome što je nekako čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti inicijative i bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama kojoe imamo oko koristi koje “Otvoreni Balkan” donosi našim građanima, uz molbu i poziv da se još danas priključe inicijativi – poručila je ona.

Istakla je da bi to puno značilo u ovim turbulentim vremenima i doprinelo većoj bezbednosti za građane.

Premijerka je rekla da već 12 godine između dve zemlje ne postoji direktan platni promet i da ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka.

– To ne samo da povećava troškove poslovanja već ih čini i mnogo komplikovanijim. To je jedna tema koju mogu da reše naše centralne banke – rekla je ona.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here